S nárůstem cen energií se potýkají také pekaři ve Francii. Vláda jim chce pomoct

Události: Francouzští pekaři bojují s rostoucími cenami energií (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda tlačí na energetické firmy, aby se snažily pomoct pekárnám s prudkým nárůstem cen. Některé z nich už totiž propouštějí, nebo se rovnou zavírají. Samotný kabinet tak všem pekařům v zemi umožní placení daně na splátky v delším časovém horizontu. Vláda se navíc zavázala, že zaplatí čtyřicet procent navýšení cen energií. Specifický přístup vůči pekařům se ale nelíbí jiným profesím, jako třeba řezníkům.

Pekařů je po celé Francii celkem 33 tisíc. Jejich status posiluje skutečnost, že bageta – čerstvě zařazená na seznam světového kulturního dědictví – představuje symbol Francie a její zdražení by mohlo přispět k další vlně protestů v zemi. Tradiční pečivo od začátku roku v mnoha pekařstvích zdražilo většinou o deset procent, podniky se ale zdráhají ceny zvyšovat.

„Je to náš hlavní výrobek, a proto je těžké u něj zvednout cenu. Stejně jako u chleba. Ale zdražuje se úplně všechno, od základních ingrediencí až po energie,“ vysvětluje majitel pekárny Laurent Bergeron.

Na vině jsou ceny energií

Zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd připomněl, že s problémy se kvůli drahým energiím nepotýkají jen pekaři. „Nejsou to jen pekaři, i další drobné profese jako řezníci nebo sýraři. Pekaři jsou ale nejvíce vidět, protože bagetu nebo nějaký chléb si denně kupuje možná každý Francouz,“ řekl.

Když mají pekaři potíže, dávají o sobě hlasitě znát. „Vina je samozřejmě v cenách energií, protože mnohým skončila smlouva na konci roku a teď musí vyjednávat nové podmínky s dodavateli energie,“ připomíná Šmíd. Mezi požadavky obchodníků s energiemi patří prý čtyřikrát až pětkrát vyšší zálohy, než měli pekaři dosud.

Velký problém to pak představuje v malých obcích, kde je pouze jediná pekárna na celou vesnici. Navíc vzrostly i ceny hlavních ingrediencí, jako mouky a cukru, což se promítá do celkových nákladů. Pekaři se naopak brání tomu, aby zvýšili ceny, jinou možnost však nejspíš mít nebudou.

Vláda se obává demonstrací

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire prohlásil, že vláda nenechá pekaře padnout, a dal najevo přesvědčení, že kabinet se postará o to, aby ceny byly férové. To však vzbudilo reakci řezníků, sýrařů a dalších podobných profesí, kteří také chtějí, aby se o ně stát postaral podobným způsobem.

Růst cen a zhoršení životních podmínek mohou vést k protestům, kterých se vláda obává. Už příští týden totiž Macronův kabinet hodlá představit plán důchodové reformy, který vyvolává v části společnosti vášnivou kritiku.