Sever Kalifornie sužují záplavy. Desetitisíce lidí zůstávají bez proudu

Události: Záplavy v Kalifornii (zdroj: ČT24)

Kalifornii zasáhly masivní záplavy, kvůli kterým nejsou sjízdné hlavní dopravní tahy a desetitisíce lidí zůstávají bez proudu. Výstraha kvůli špatnému počasí platí pro oblasti s více než patnácti miliony obyvatel. Silné bouře mají ale podle meteorologů v příštím týdnu slábnout a nahradí je lokální srážky, sněžení a nárazový vítr.

Stát na jihozápadě USA zasáhly prudké deště, které vyvolaly silné záplavy, zatopily silnice a v některých oblastech si vynutily evakuaci v době, kdy se obyvatelé připravovali na příchod nového roku.

Nad severní Kalifornii o víkendu vítr dovál takzvanou atmosférickou řeku s vlhkostí posbíranou nad Pacifikem. Oblast vyprahlá několika lety rekordního sucha vodu nevsákne. Vydatné průtrže mračen změnily silnice ve vodní toky.

Voda v Oaklandu zpustošila zoo

Ulice San Franciska zalily vrstvy vody, říčky z hor u Santa Cruz se rozvodnily a vynutily si evakuaci. U Sacramenta se prolomily hráze a řeka zatopila osady, silnice i pole. Oakland zaznamenal největší objem srážek za den za posledních 40 let. „Neuvěřitelná rychlost a objem vody, která letěla dolů, zpustošily celou zoo,“ popsal ředitel zoo v Oaklandu Nik Dehejia.

Podle televizní stanice CNN během víkendových lokálních povodní zemřeli nejméně dva lidé. Bez proudu stále zůstávají desetitisíce lidí. Po rekordním množství srážek a silném větru zůstávají silnice nesjízdné například ve městě Wilton.

Záchranáři také podle zástupců kalifornských hasičů zasahovali u stromů popadaných na domy a vozidla, v hluboké vodě uvázlých vozidel, u případů zatopení a dalších situací.

Pršet bude i nadále, ve vyšších polohách napadne sníh

Naději na zlepšení zatím meteorologové příliš neočekávají, příští dny mají vydatné srážky pokračovat.

Vyšší polohy v Kalifornii a sousední Nevadě jsou přitom pokryté sněhem. Národní meteorologická služba očekává silné sněžení od pobřežního pásma hor až po Skalisté hory. Místy má napadat až tři čtvrtě metru nového sněhu a komplikovat tak dopravu podobně jako voda v nižších polohách.