Nebývalý mráz dál svírá Severní Ameriku

Události: Mráz v USA a Kanadě (zdroj: ČT24)

Zimní bouře ve Spojených státech a Kanadě těžce poznamenala sváteční víkend. V oblasti Velkých jezer teploty klesají hluboko pod mínus třicet stupňů Celsia. Nebývalý chlad sužuje dvě třetiny země. Statisíce domácností jsou bez elektřiny. V souvislosti s nízkými teplotami zemřelo nejméně 24 lidí. V Kanadě bylo po havárii autobusu na dálnici hospitalizováno 53 cestujících.

Arktické teploty umocněné silným větrem a vydatným sněžením zasáhly třeba Buffalo. Někde dokonce závěje uvěznily místní v domech. Úřady varují obyvatele, aby vůbec nevycházeli. Pokud se dostanou do potíží, záchranáři k nim nedorazí včas.

„Čekám, co na nás ještě příroda zkusí. Už nás zasáhlo všechno od poryvů větru a rychlého nástupu mrazů, přes vítr o rychlosti 130 kilometrů za hodinu,“ lamentuje guvernérka státu New York Kathy Hochulová.

Na pomezí států Severní Dakota a Minnesota klesla teplota k mínus 37 stupňům Celsia. Podobně extrémní mrazy panují v dalších osmi státech. Teploty nad nulou jsou pouze na západním pobřeží a pak už jen u Miami na Floridě.

Podle odhadů mělo během Vánoc v plánu cestovat za příbuznými víc než 112 milionů Američanů. Mnozí ale návštěvy zrušili kvůli neprůjezdným silnicím. Tisíce zrušených spojů pak způsobily problémy na letištích.

„Měli jsme letět ve čtyři odpoledne. Dorazili jsme v poledne, tedy o čtyři hodiny dřív. Odlet pak neustále zpožďovali až do půl osmé kdy ho zrušili a řekli nám, ať jedeme domů,“ popsala cestující z Detroitu Cheryl Farhatová.

Hustě osídlené oblasti východu země od Pittsburgu po Charleston zažívají nejmrazivější zimu od osmdesátých let. Od západu se má během následujícího týdne postupně oteplovat. Na pobřeží Atlantiku se ale teploty vrátí k normálu nejdřív až v pátek.