V Íránu popravili muže, který údajně na demonstraci útočil na bezpečnostní síly

Írán ve čtvrtek popravil muže odsouzeného za pobodání člena bezpečnostních složek při demonstraci. S odvoláním na íránská média o tom informovala agentura AP, podle níž jde o první známou popravu za čin údajně spáchaný v souvislosti se současnou vlnou protivládních protestů.

Mohsen Šekari byl podle agentury Mízán zatčen na konci září a odsouzen 20. listopadu. Íránský nejvyšší soud podle polooficiální agentury Tasnim zamítl odvolání a rozsudek odůvodnil tím, že jednání odsouzeného představuje „zločin vedení války proti Bohu“. Kromě napadení člena bezpečnostních sil byl muž odsouzen také za zablokování jedné z teheránských ulic.

„Tragické zprávy o první popravě demonstranta v Íránu nás pobouřily. Svět nemůže před odporným násilím, kterého se na vlastních lidech dopouští íránský režim, zavírat oči,“ napsal na Twitteru v reakci na popravu britský ministr zahraničí James Cleverly.

Protesty zmítají Íránem od smrti dvaadvacetileté íránské Kurdky Mahsy Amíníové, která zemřela za nevyjasněných okolností v polovině září, když ji zadržela mravnostní policie. Nynější protesty namířené proti rigidním pravidlům oblékání žen a proti teokratické vládě představují jednu z největších výzev pro islámskou republiku od revoluce z roku 1979.

Íránské justiční orgány v úterý oznámily, že odsoudily pět lidí k trestu smrti kvůli úmrtí člena dobrovolné milice při listopadových demonstracích ve městě Karadž na předměstí íránské metropole. Podle obžaloby demonstranti člena dobrovolných milic obklopili, svlékli ho, zbili ho a pak pořezali nožem.

Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) uvedla, že íránské úřady usilují o trest smrti pro nejméně jednadvacet osob v rámci procesů, které označila za „zmanipulované a jejichž cílem je zastrašit účastníky lidového povstání, které otřáslo Íránem“. Íránské úřady podle AI musí zrušit všechny rozsudky smrti, upustit od snahy o uložení trestu smrti a stáhnout obvinění proti osobám zatčeným v souvislosti s jejich účastí na protestech.

Írán z organizování protestů obviňuje své zahraniční nepřátele včetně Spojených států.

Nevládní organizace Iran Human Rights (IHR) se sídlem v Norsku začátkem týdne uvedla, že v Íránu bylo v tomto roce popraveno už více než pět set lidí. Je to výrazně víc než v roce 2021. Informace přichází v době rostoucích obav ze zvýšeného používání trestu smrti ze strany íránských úřadů proti lidem zapojeným do protestního hnutí, které zemí otřásá od poloviny září.