Vznikl dokumentární seriál o princi Harrym. Královskou rodinu v něm viní ze špinavých her

Události ČT: Harry a Meghan (zdroj: ČT24)

Princ Harry prohlásil, že britská královská rodina o sobě pravidelně vypouští historky do médií. V nové upoutávce na očekávaný dokumentární seriál o něm a jeho manželce Meghan to označil za „špinavou hru“. První tři díly seriálu jsou k dispozici od čtvrtka, oznámila streamovací služba Netflix uprostřed rozsáhlých spekulací o tom, co pár řekne o ostatních členech královské rodiny.

Od doby, kdy Harry a Meghan před dvěma lety rezignovali na své královské povinnosti a odstěhovali se do Kalifornie, aby tam mohli vést nezávislejší život, své příbuzné několikrát kritizovali a instituci obvinili z rasismu. Buckinghamský palác obvinění odmítá.

Harry v rozhovorech s dokumentaristy naznačil, že se zbytkem rodiny, především se svým otcem, králem Karlem III., a starším bratrem, princem Williamem, následníkem trůnu, si nyní sotva rozumí. „Nikdo nezná celou pravdu,“ říká Harry v upoutávce a dodává, že ji zná pouze on a Meghan.

V krátkém klipu Harry zmínil lidi pracující pro královské domácnosti, kteří o sobě navzájem informují novináře, což je záležitost, o které již dříve hovořil. „V rodině existuje určitá hierarchie. Víte, že dochází k únikům informací, ale také k podstrkávání příběhů. Je to špinavá hra,“ říká v traileru Harry.

Hlas v upoutávce, který zřejmě patří Harrymu, se také zmiňuje o „bolesti a utrpení žen, které se vdávají do této instituce“, zatímco jsou vidět záběry jeho zesnulé matky, princezny Diany, a jeho švagrové Kate.

Bez komentáře paláce

Seriál Netflixu už v neděli vévodil titulním stránkám britských deníků. Některé listy psaly, že pár vyhlásil válku rodině Windsorů. Buckinghamský palác k dokumentárnímu seriálu nevydal žádné prohlášení a na žádosti o komentář agentury Reuters bezprostředně nereagoval. 

Když Harry a Meghan naposledy otevřeli téma svých vztahů s ostatními členy královské rodiny v rozhovoru s Oprah Winfreyovou v březnu 2021, uvrhlo to podle Reuters tuto instituci do jedné z největších krizí poslední doby. Buckinghamský palác poté slíbil, že se bude vážně zabývat otázkami, které rozhovor nastolil, a zároveň důrazně poznamenal, že „některé vzpomínky se mohou lišit“. O několik dní později se vyjádřil také William. „My rozhodně nejsme rasistická rodina,“ uvedl tehdy.