Bulharští pohraničníci prý stříleli na migranty. Atmosféra před hlasováním o vstupu do Schengenu houstne

Události: Střelba na hranicích Bulharska s Tureckem (zdroj: ČT24)

Bulharsko čelí obvinění, že jeho bezpečnostní síly střílely na běžence, kteří se snažili překonat hranice s Tureckem. Několik evropských médií v čele s projektem Lighthouse Reports zveřejnilo záběry, na kterých mladého Syřana zasáhne kulka. Sofie jakoukoli vinu odmítá. Zpráva přichází krátce před hlasováním o vstupu země do schengenského prostoru.

Jedním ze zasažených v hraničním pásmu byl i devatenáctiletý Abdullah ze Sýrie. Říká, že do Evropy se snažil dostat opakovaně. Tvrdí ale, že policisté ho pokaždé vyhnali zpět. I během posledního pokusu, který málem skončil fatálně.

„Vzdálenost mezi střelcem a mnou byla velmi malá. Řekl bych zhruba patnáct metrů. Střílel s úmyslem zabít,“ svěřil se Abdullah El Rustum.

Agresivní jsou migranti, tvrdí úřady

Incident na bulharsko-tureckém pomezí se odehrál počátkem října. Úřady v Sofii tvrdí, že pohraničníky měly na místě, popírají ale, že by stříleli.

„Žádné důkazy nesvědčí o tom, že vystřelil bulharský pohraničník,“ je přesvědčený Ivan Demerdžijev, ministr vnitra Bulharska.

Tamní ministerstvo vnitra tvrdí, že agresivní byli naopak migranti. České televizi poskytlo fotografie ze dne incidentu. Zraněný pohraničník a poničené vybavení jsou podle úřadů dílem běženců, kteří přes hranici házeli kamení.

„Ujišťuji vás, že pokud migranti nebudou agresivní, nebudou žádné případy, kdy by trpěli následky akcí našich pohraničníků,“ říká ministr vnitra Ivan Demerdžijev.

Proti vstupu zemí do prostoru je Rakousko

Nově zveřejněné video poprvé zachycuje zásah běžence ostrými náboji na vnější hranici Evropské unie. Podle lidskoprávních organizací je ale násilí vůči migrantům pravidlem, stejně jako odmítání viny ze strany členských zemí.

Sofie letos zaznamenala více než sto padesát tisíc pokusů o nelegální překročení hranic s Tureckem, čili čtyřikrát víc než loni. Přes opakovaná obvinění z porušování lidských práv Brusel dosud hodnotil práci bulharských pohraničníků pozitivně, což hraje roli i ve snaze Sofie dostat svou zemi mezi státy schengenského prostoru.

O rozšíření prostoru volného pohybu o Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko se bude rozhodovat ve čtvrtek na zasedání unijních ministrů vnitra. Přijetí nových zemí do Schengenu vyžaduje jednomyslný souhlas členských států, české předsednictví EU chce do konce roku snahu balkánské trojky dotáhnout do konce.

Proti vstupu Bulharska a Rumunska vystupuje Rakousko. „Nemůžeme hlasovat pro rozšíření schengenského prostoru, protože jde také o otázku bezpečnosti evropských občanů,“ řekla rakouská ministryně pro evropské záležitosti Karoline Edtstadlerová. Podle ní Schengen nefunguje tak, jak by měl, protože do Rakouska aktuálně přichází až 75 procent žadatelů o azyl bez toho, aby byli registrovaní v některé ze zemí, kudy museli na své cestě projít.