V íránském Záhedánu vypukly další protesty. Policie zadržela desítky lidí

Ve městě Záhedán na jihovýchodě Íránu vypukly po pátečních modlitbách opět protesty. Na záběrech, které odvysílala íránská státní televize, byly vidět vytlučené výlohy obchodů, chodníky poseté rozbitým sklem a poničené bankomaty. Íránské úřady informovaly o zadržení 57 demonstrantů. Některé protivládní organizace uvedly, že se v několika íránských městech uskutečnily stávky či uzávěry obchodů.

Lidé v Íránu protestují již od poloviny září, kdy zemřela 22letá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová, která byla zadržena údajně kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, kterým si má žena v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí a který musejí ženy v Íránu od islámské revoluce z roku 1979 povinně nosit na veřejnosti.

Podle policie utrpěla infarkt, podle kritiků a její rodiny však zemřela na následky policejní brutality.

Demonstrace se postupně rozšířily do mnoha měst a vesnic a už v nich nešlo pouze o nošení hidžábu, ale staly se protestem proti íránskému autoritářskému režimu. Bezpečnostní složky proti protestujícím vždy tvrdě zasahovaly, používaly slzný plyn, ale i ostré náboje. Podle lidskoprávních organizací přišlo při demonstracích o život již více než dvě stě lidí.

Podle protivládních organizací 1500tasvir a Hengaw se v sobotu uskutečnily stávky ve městech íránské provincie Západní Ázerbájdžán či ve správním středisku provincie Kurdistán Sanandadž. Protesty také pokračovaly na univerzitách v Teheránu a dalších velkých íránských městech. Podle agentury AFP jeden z učitelských odborových svazů vyzval k celostátní stávce v neděli a pondělí.

Podle náměstka ministra vnitra Madžída Mirahmádího se protesty chýlí ke konci. „Na univerzitách jsou nějaká shromáždění, je tam ale čím dál méně lidí,“ řekl oficiální agentuře IRNA. V Záhedánu je podle něj „odlišný problém“. Podle něj páteční nepokoje podnítilo „provokační kázání“ místního sunnitského duchovního.

Střelba do davu

První násilné střety vypukly v Záhedánu již v pátek 30. září a podle aktivistů tehdy zemřelo vůbec nejvíc lidí. Íránské úřady násilnosti přičítaly separatistům, podle nevládní organizace Iran Human Rights se sídlem v Oslu tam ale propukly protesty mimo jiné kvůli tomu, že tamní policista znásilnil patnáctiletou dívku.

Lidskoprávní organizace tento den označují za „krvavý pátek“, bezpečnostní složky tehdy začaly do davů protestujících střílet a zabily desítky lidí.

Nyní se protesty do města vrátily. Jak uvedly světové agentury, rozsah demonstrací a represí zůstává nejasný. Íránská média tvrdí, že se na násilnostech v Záhedánu podílelo 150 „výtržníků“, kteří ničili soukromý majetek a házeli kameny na řidiče.