Zaspali jste, mrtvých mohlo být méně, kritizuje část Floridy úřady kvůli hurikánu Ian

Události: Obětí hurikánu Ian dál přibývá, úřady čelí kritice (zdroj: ČT24)

Více než tisíc záchranářů pokračuje na Floridě v postupném prohledávání oblastí zničených hurikánem Ian, který se přes americký stát přehnal minulou středu. Stále tam pátrají po přeživších. Počet obětí mezitím stoupl na 125. Úřady v některých okresech přitom čelí kritice, že mohly reagovat rychleji a mrtvých by pak bylo méně.

Záchrana šestaomdesátileté Karen byla bojem o každou minutu. Kdyby žena byla poslechla a přesunula se do evakuačního centra, nemusela záchranářské drama prožít. Ale nechtěla kvůli zdravotnímu stavu – má totiž jen jednu nohu.

Mnoho dalších lidí se takto šťastného konce nedočkalo a celé čtvrti včetně obchodních center se proměnily v města duchů. V amerických médiích se už objevila otázka, jestli úřady v nejpostiženější části okrsku Lee zareagovaly na přicházející hurikán dostatečně rychle.

Podrážděný guvernér

Evakuaci oproti ostatním okrskům místní představitelé nařídili o den později. Podle The New York Times tak úřady porušily vlastní krizový scenář, když si daly dodatečný čas na rozmyšlenou, zatímco se hurikán řítil rychlostí 240 kilometrů za hodinu. „Matka příroda nám uštědřila lekci. Je to nepředvídatelné. Jsem si ale jistý rozhodnutími, jež jsme učinili,“ brání se tamní šerif Carmine Marceno.

Guvernér Floridy Ron DeSantis při otázce, jestli úřady nezaspaly, neskrýval podráždění. „Promiňte, omluvte mě. Ale tímhle jsme se už zaobírali až do omrzení,“ odsekl.

Zasažení obyvatelé jsou rozdělení v hodnocení, jak si místní úřady vedly. „Byli jsme varovaní s předstihem. Nemůžete varovat před něčím, co vylítlo jako čert z krabičky a pohybuje se ze strany na stranu,“ má jasno Floriďan Kevin Dineen.

„Máme tu tolik důchodců a starších, kteří potřebovali víc času, aby odešli. Nebo lidi bez aut, co potřebovali pomoc. Kdybychom měli pár dnů navíc, mohlo jim to pomoct,“ oponuje obyvatelka Fort Myers Britney Monusová.

I když demokratický prezident Joe Biden uzavřel s republikánským guvernérem Ronem DeSantisem politické příměří a chválili se navzájem za společný postup při hurikánu, palčivé otázky zůstávají. Zvlášť za situace, kdy dál roste počet potvrzených obětí.