Britská vláda odvolala svůj plán snížit daně bohatým. Ještě v neděli ho hájila

Události: Britský ministr financí couvl (zdroj: ČT24)

Britská vláda v pondělí odvolala plán na snížení daně z příjmu pro lidi s nejvyššími příjmy, který představila před necelými dvěma týdny. Ještě v neděli ho přitom hájila premiérka Liz Trussová. Rozhodnutí upustit od části kontroverzního plánu, který vyvolal nevoli opozice i některých ekonomů a způsobil pád kurzu libry, oznámil na Twitteru ministr financí Kwasi Kwarteng. Před spolustraníky pak s úsměvem uznal, že ekonomické plány vládní konzervativní strany „způsobily mírný neklid“.

„Pochopili jsme to a poslouchali jsme,“ napsal v úvodu příspěvku Kwarteng. Ostatní části plánu na oživení ekonomiky podle ministra zůstávají v platnosti a vláda jimi chce pomoci britské ekonomice v boji s aktuálními problémy.

Toryovský kabinet vyvolal chaos na finančních trzích, když Kwarteng 23. září oznámil plán snížení daní výhodný především pro bohaté, aniž by představil odhad dopadů na státní finance, uvedla agentura Reuters. Podle BBC by šlo o největší snížení daní ve Spojeném království za posledních padesát let. Kabinet chtěl snížení daní financovat rozsáhlými půjčkami.

Bývalý guvernér britské centrální banky Mark Carney minulý týden vládu Liz Trussové obvinil, že podkopává snahu národních ekonomických institucí, a prohlásil, že za pokles libry a britských státních dluhopisů mohou její fiskální plány.

Rozsáhlé daňové škrty jsou podle Carneye v rozporu se snahou centrální banky dostat inflaci pod kontrolu. Vláda by se sice měla zaměřit na to, aby ekonomika rostla rychleji, tyto ambice by se však měly do centra pozornosti dostat až později, řekl Carney.

Ministr rezignaci rozhodně nezvažuje

Ministr Kwarteng v pondělním rozhovoru pro BBC řekl, že rozhodnutí zaměřit se na jedinou daň odvedlo pozornost od zbytku reformy. Rezignaci kvůli tomu „rozhodně nezvažuje“ a odmítá, že by snaha o prosazení snížení daně byla chybou.

Proti reformě se postavili i někteří vlivní členové vládní Konzervativní strany. Bývalí ministři Michael Gove a Grant Shapps už dříve ostře kritizovali snížení daní a obrovský státní dluh a naznačili, že budou v parlamentu hlasovat proti.

Ústup od plánu je „ponižujícím přiznáním porážky“ Trussové, napsal komentátor BBC Rob Watson. Pokus o prosazení může způsobit nevratné škody na důvěře ve vládu u voličů i na trzích, dodává.

„Nyní se soustředíme na budování ekonomiky s rychlým růstem, která financuje prvotřídní veřejné služby, zvyšuje mzdy a vytváří příležitosti v celé zemi,“ oznámila na Twitteru Trussová. Sdílela i Kwartengův příspěvek.

Kwarteng: Naše záměry jsou pevné a věrohodné

Ministr posléze na výročním sjezdu Konzervativní strany v Birminghamu dodal, že záměry kabinetu jsou „pevné, věrohodné a přinesou ekonomický růst“. Před konzervativci za jejich občasného potlesku hájil jiné aspekty vládní ekonomické politiky, jejímž hlavním cílem je podle něj zajistit růst ekonomiky. „Bez silné ekonomiky nemůžeme mít silný zdravotnický systém, dobré školy, nebudeme moct financovat naše ozbrojené síly,“ řekl Kwarteng.

Ministr se okrajově zmínil i o stávkách, které se v Británii už od jara konají v mnoha odvětvích: „Představíme důležité reformy, které zabrání stávkám mařit naše každodenní životy,“ řekl Kwarteng a dodal: „Jsme propodnikatelští konzervativci“.