Při pátečním sebevražedném útoku v Kábulu zemřelo 53 lidí, tvrdí OSN

Při pátečním sebevražedném atentátu ve vzdělávacím centru v afghánské metropoli Kábulu zahynulo nejméně třiapadesát lidí. Vyplývá to z nové bilance, kterou v pondělí zveřejnila agentura AFP s odvoláním na zástupce asistenční mise OSN v Afghánistánu. Doposud úřady mluvily o 45 mrtvých. Zranění utrpělo sto deset osob.

„Čtyřicet tři mrtvých, osmdesát tři zraněných. Oběťmi jsou hlavně mladé ženy a dívky,“ uvedla v pondělí na Twitteru asistenční mise OSN v Afghánistánu. Počet obětí později stoupl na třiapadesát.

Vzdělávací centrum se nachází v západní části Kábulu, kterou obývají převážně šíitští Hazárové. Tato etnická skupina byla v minulosti opakovaně terčem útoků radikální organizace Islámský stát (IS).

Nejnovější útok spáchal neznámý sebevražedný atentátník mužského pohlaví, který udeřil, když studenti skládali nanečisto přijímací zkoušky na vysoké školy.

V Afghánistánu už třetí den po sobě lidé demonstrují v ulicích. Žádají právo na vzdělání pro ženy a ukončení pronásledování šíitských Hazárů. Islamistické hnutí Taliban, které se dostalo k moci před více než rokem, proti protestům použilo násilí, informovala agentura DPA s odkazem na místní média.