Japonsko počítá škody po jednom z největších tajfunů za poslední roky. A obává se jeho dalšího řádění

Události: Japonsko počítá škody po supertajfunu (zdroj: ČT24)

Japonsko se potýká s následky jednoho z nejsilnějších tajfunů za poslední roky. Úřady zrušily stovky letů, vlakových spojů i trajektů. Ve městech zůstávají zavřené obchody. Záchranáři navíc dál varují před záplavami a sesuvy půdy. Podle meteorologů může v příštích dnech napršet až 400 milimetrů srážek.

Japonsko má nejhorší za sebou, ale sčítání škod teprve začíná. Mrtví jsou dva, zraněných přes sto. Doprava je ochromená a 350 tisíc domácností zůstalo bez elektřiny. Úřady vyzvaly devět milionů lidí k evakuaci. Premiér Fumio Kišida kvůli tomu odkládá odlet na Valné shromáždění OSN do New Yorku. „Nepřibližujte se k nebezpečným oblastem. Pokud máte pocit, že vám hrozí nebezpečí, neváhejte a evakuujte se. Podnikněte prosím včasné kroky k záchraně svých životů,“ vyzývá Japonce.

Supertajfun Namnadol je letos už čtrnáctý a jeden z nejsilnějších za poslední roky. Odnesl ho zejména ostrov Kjúšú a jih největšího ostrova Honšú. Tamější úřady mimořádně vydaly zvláštní varování. Cestou na sever živel zpomaluje. Stala se z něj tropická bouře. „Musíme zůstat ostražití kvůli silným dešťům, vichřicím, vysokým vlnám a bouřkovým přívalům,“ tvrdí japonská meteorologická agentura Quantel. 

Japonský meteorologický ústav předpovídá pro severovýchod Japonska vichr o rychlosti až 108 kilometrů v hodině. Meteorologové rovněž varovali před vysokými vlnami, které by na západě mohly dosahovat až sedmi metrů. S vodou zápasí i sever země. V některých oblastech napršelo víc vody než obvykle za celé září a hladiny řek stoupají.