Myanmarská armáda zaútočila na školu, zemřelo nejméně jedenáct dětí

Nejméně jedenáct dětí přišlo o život při leteckém útoku myanmarské armády, který v pátek zničil školu v jedné z vesnic na severu země. Podle agentury AFP o tom informoval Dětský fond OSN – UNICEF. Vojenská junta, která v Myanmaru vládne od puče v roce 2021, obvinila místní povstalce, že využívají civilisty jako lidské štíty.

„Dne 16. září zahynulo nejméně jedenáct dětí v důsledku leteckého útoku a střelby v civilních oblastech, včetně školy v regionu Sakain,“ uvedla myanmarská pobočka UNICEF. „Minimálně patnáct dalších dětí ze stejné školy zmizelo. Dětský fond UNICEF vyzývá k jejich okamžitému propuštění,“ dodala organizace OSN.

Junta potvrdila, že operace jejích vrtulníků ve zmíněné oblasti si minulý pátek vyžádala „několik mrtvých a zraněných vesničanů“. Při operaci bylo podle ní rovněž zabaveno 23 min a osm podomácku vyrobených bomb.

Při vojenských taženích proti povstaleckým skupinám a prodemokratickým silám v Myanmaru často umírají civilisté, počet zabitých dětí při pátečním útoku je ale zřejmě nejvyšší od loňského února, kdy se vojenská junta při převratu ujala moci, píše agentura AP.

Palba na klášterní komplex

Zaměstnankyně napadené školy, která používá přezdívku Mar Mar, prohlásila, že vojáci na budovu stříleli z vrtulníků Mi-35. Použili při tom kulomety i těžší zbraně. Školu, která je součástí komplexu buddhistického kláštera, navštěvuje podle ní 240 žáků od školkového věku do osmé třídy.

Mar Mar řekla, že se po převratu účastnila hnutí občanské neposlušnosti a nyní se ve vesnici ukrývá se svými třemi dětmi před vládním pronásledováním. Když se nad školou začaly vznášet helikoptéry, problémy prý neočekávala, protože nad vesnicí přelétávaly vrtulníky už dřív. Tentokrát ale vojáci zahájili střelbu, která trvala zhruba hodinu.

„Když letecký útok skončil, asi osmdesát vojáků vstoupilo do klášterního komplexu a pokračovalo v palbě. Pak nařídili všem, aby vyšli ven z budov. Viděla jsem asi třicet studentů, kteří měli zraněná záda, stehna, obličeje,“ vypověděla Mar Mar. Těla mrtvých dětí vojáci podle ní odnesli. Dalších asi dvacet lidí, včetně devíti zraněných dětí a tří učitelů, vojáci odvedli.

Myanmarský státní tisk uvedl, že bezpečnostní síly podnikly ve vesnici razii na základě informací, že se tam ukrývají členové Lidových obranných sil, které zřídila vláda národní jednoty sestavená odpůrci vojenského převratu. Podle armády ve vesnici vyhledali útočiště rovněž příslušníci Armády kačjinské nezávislosti, v níž působí povstalci z řad etnika Kačjinů.

Armáda uvedla, že odpůrci nelegitimní vojenské vlády se ukrývali v domech a buddhistickém klášteře. Povstalci začali na vojáky střílet a zasáhli při tom i civilisty z vesnice, tvrdí armáda.

Od 1. února loňského roku, kdy byla při vojenském puči svržena legitimní vláda civilní vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, vede junta krvavou kampaň proti svým odpůrcům. Zabito bylo téměř 2300 civilistů a přes patnáct tisíc lidí bylo zatčeno, uvádí místní nevládní organizace AAPP.