Pelosiová na historické návštěvě v Jerevanu podpořila Arménii v konfliktu s Ázerbájdžánem

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová odsoudila „ilegální“ příhraniční útoky Ázerbájdžánu na Arménii. Podle ní je jasné, že současnou eskalaci začalo Baku. Ázerbájdžán označil tvrzení za „nepodložená a nespravedlivá“. Pelosiová je v Jerevanu od soboty a je nejvýše postavenou představitelkou USA, která Arménii od zisku její nezávislosti v roce 1991 navštívila.

Mezi sousedními zeměmi na Kavkaze minulý týden vypukly ozbrojené střety s více než dvěma sty mrtvými vojáky. Ve středu večer uzavřely Baku a Jerevan příměří.

Pelosiová řekla, že její cesta má zvláštní význam po „ilegálních a smrtících útocích Ázerbájdžánu“ na Arménii. Podle Pelosiové je jasné, kdo útoky na společné hranici spustil. „Začali to Ázerbájdžánci a je třeba to uznat,“ zdůraznila. 

„Tyto útoky silně odsuzujeme,“ prohlásila dále Pelosiová, jež podle Reuters návštěvy země, která je vojenským spojencem Ruska, využila k vyjádření amerického závazku podporovat arménskou suverenitu.

Baku: Nepodložená a nespravedlivá obvinění

Baku tvrzení Pelosiové, že konflikt začala ázerbájdžánská strana, označilo za nepodložené. „Nepodložená a nespravedlivá obvinění, která vznesla Pelosiová vůči Ázerbájdžánu, jsou nepřijatelná,“ uvedlo ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Baku tvrdí, že nedávné střety na hranici byly způsobeny „rozsáhlou vojenskou provokací Arménie proti Ázerbájdžánu,“ uvedla agentura Reuters.

„Pelosiová je známá jako proarménská politička,“ tvrdí Baku. „Je to vážná rána úsilí o normalizaci vztahů mezi Arménií a Ázerbájdžánem.“ Ázerbájdžán zdůraznil, že je dodržováno příměří a že se předešlo eskalaci situace.

Výroky Pelosiové jsou podle něj pokusem zajistit si hlasy Američanů arménského původu před volbami do Kongresu. „Takové jednostranné kroky a nepodložená prohlášení neslouží křehkému míru v regionu, nýbrž naopak stupňování napětí,“ prohlásilo ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí.

Pelosiová: USA naslouchají potřebám Arménie

Podle Pelosiové by USA měly využít svůj vliv a páky, aby ukázaly, že arménská svrchovanost je pro Washington prioritou. Pokud jde o obranu, Spojené státy prý naslouchají potřebám Arménie.

Pelosiová rovněž Arménii poblahopřála k její „sametové revoluci“ z roku 2018 a k její demokracii. USA podle ní chtějí být Arménii nápomocné v globálním boji s autokracií.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzval k uklidnění situace, o vině ale nehovořil. Během nedělního telefonátu následně vyzval ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, aby jeho země příměří uzavřené s Arménií dodržela.

Baku by rovněž podle něj mělo pracovat na mírovém vyřešení všech přetrvávajících problémů ve vztazích mezi oběma zeměmi, doplnil mluvčí americké diplomacie Ned Price.

Jerevan zklamala reakce ODKB na žádost o pomoc

Na pozadí návštěvy Pelosiové se v Jerevanu sešly stovky lidí, kteří požadovali vystoupení země z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), uvedla stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL).

Již dříve Jerevan požádal ODKB o vojenskou a vojensko-politickou pomoc na „ochranu suverenity“, požadavek ale zatím splněn nebyl. Arménie žádala Rusko a ODKB, aby střetům učinily přítrž. ODKB do oblasti vyslala analytický tým, což Jerevan nepovažuje za dostatečné.

Předseda arménského parlamentu Alen Simonjan proto minulý týden vyjádřil s reakcí Moskvou vedené ODKB nespokojenost a organizaci přirovnal k „pistoli, která nestřílí“.

Arménie vzhlíží k Moskvě jako k hlavnímu spojenci, který zaručuje její bezpečnost. Další regionální hráč, Turecko, naopak pevně stojí na straně Ázerbájdžánu, který předloni s pomocí Ankary dobyl velkou část svého území obsazeného po desetiletí arménskými silami.

Boje i mimo Náhorní Karabach

Arménie a Ázerbájdžán spolu dlouhodobě vedou spor o Náhorní Karabach, převážně Armény obývanou enklávu na území Ázerbájdžánu. První válka o tento region skončila v polovině 90. let vítězstvím Arménie, která Náhorní Karabach a přilehlé oblasti získala pod svou kontrolu. Naopak z druhé války v roce 2020 vyšel vítězně Ázerbájdžán, který dobyl zpět několik okresů.

Další boje vypukly mezi oběma zeměmi tento měsíc, podle informací na sociálních sítích se odehrály také mimo oblast Náhorního Karabachu. Jerevan tvrdí, že ofenzivu zahájilo Baku a že ostřelovalo arménské území. Baku tvrdí, že reagovalo na „rozsáhlou diverzní akci“ protivníka.