Zdravotní stav Alžběty II. se zhoršil. Do Balmoralu za ní přijela rodina

Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí a v jakém počtu se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny, která letos oslavila sedmdesáté výročí nástupu na trůn.

Do Skotska už přijely všechny čtyři královniny děti, včetně korunního prince Charlese s manželkou Camillou. V Balmoralu už je také Charlesův syn princ William, jeho manželka Kate zůstala s jejich třemi dětmi, které dnes poprvé šly na celý den do nové školy.

Mluvčí Williamova mladšího bratra informoval, že také princ Harry se vydá na Balmoral za babičkou. Oproti původním zprávám ho nedoprovází manželka Meghan, která podle televize SkyNews zůstane v Londýně. Pár žije ve Spojených státech, v těchto dnech je ale v Evropě, kde má různé pracovní povinnosti. Britská média často píší o napjatém vztahu Harryho a Meghan s ostatními členy královské rodiny.

Nejbližší členové královské rodiny byli již o stavu panovnice informováni, uvedla agentura Reuters s odkazem na zdroj v paláci.

Podle agentury Reuters britská premiérka Liz Trussová v současné době cestu do Skotska neplánuje, uvedl ve čtvrtek její mluvčí a odmítl komentovat situaci kolem královny Alžběty.

Moderátoři BBC a královští korespondenti, kteří jsou v přímém kontaktu s Buckinghamským palácem, hovoří podle spolupracovníka ČT z Londýna Ivana Kytky o tom, že v nejbližších hodinách do čtvrtečního večera nelze očekávat jakoukoli aktualizaci zdravotního stavu královny.

Před Buckinghamský palác přicházejí po zprávách o špatném zdravotním stavu královny Britové i turisté
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Shromáždění desítek lidí

Před zámkem Balmoral, kde Alžběta II. tradičně tráví léto, se v dešti sešly desítky lidí, přijely tam také štáby mnoha mediálních společností. Lidé, které znepokojily zprávy o královnině zdraví, přicházejí i před Buckinghamský palác. V pátek se tam neuskuteční tradiční střídání stráží, na které se rádi chodí dívat návštěvníci britské metropole. Mnoho Britů považuje Alžbětu II. za „babičku národa“, osobnost, která je provází po celý život.

I přes svůj zdravotní stav královna odmítá převoz do nemocnice a přeje si zůstat na zámku, se kterým má spojené nejkrásnější vzpomínky svého života z rodinných letních dovolených s princem Philipem, zmínil ve vysílání ČT24 Kytka. „Trávili tam každé léto a byly to pro královskou rodinu ty nejkrásnější chvíle,“ podotkl.

„Celá země je hluboce znepokojena touto zprávou,“ napsala na Twitteru premiérka Liz Trussová. Lid je v myšlenkách s panovnicí a její rodinou, dodala. Obdobná slova zvolil i šéf opozičních labouristů Keir Starmer a předseda Dolní sněmovny britského parlamentu Lindsay Hoyle, který kvůli tomu jednání dolní komory krátce přerušil. Oznámení paláce o stavu královny přišlo v okamžiku, kdy Trussová ve sněmovně představovala vládní plány.

„Kéž Boží přítomnost posiluje a utěšuje Její Veličenstvo, její rodinu i ty, kdo o ni v Balmoralu pečují,“ napsal nejvýše postavený duchovní anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Také zástupci britské katolické církve, muslimů i židů uvedli, že se modlí za zdraví královny. Hluboké znepokojení vyjádřil mimo jiné také bývalý britský premiér David Cameron, velšský premiér Mark Drakeford nebo skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Britská veřejnoprávní televizní stanice BBC po zprávě přerušila svůj program a zahájila živé vysílání o stavu panovnice.

Korespondent BBC Jonny Dymond upozorňuje, že natolik seriózní obavy o zdraví panovnice se doposud neobjevily. Podtrhuje je i spěch královské rodiny na zámek Balmoral. Detailní informace však podle něj zveřejněny spíše nebudou. Také expert na britskou královskou rodinu Robert Hardman potvrzuje, že palác běžně takové zprávy nezveřejňuje. Dosud se vždy objevovala jen informace o problémech s pohybem, tentokrát ale tato informace chybí, což naznačuje, že obtíže jsou jiného charakteru, uvedl komentátor BBC. „Doufejme v to nejlepší, ale připravme se i na to nejhorší,“ dodal.

Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill „jsou myšlenkami s královnou a její rodinou,“ uvedl mluvčí Bílého domu John Kirby. Také kanadský premiér Justin Trudeau popřál Alžbětě II. brzké uzdravení. Rovněž český premiér Petr Fiala popřál panovnici hodně zdraví a popřál jí, aby své stávající problémy zvládla.

Problémy s pohybem

Královna měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisují jako „problémy s pohybem“. Omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar. Tento týden měla náročný program související s výměnou na postu premiéra.

„Je pravda, že se objevila zmínka o tom, že dva a půl roku karantény, omezený pohyb a izolace na zámku Windsor zdravotnímu stavu královny příliš nepomohly,“ přiznal Kytka. „Mohla na ni dopadnout také smrt manžela Philippa, se kterým žila přes padesát let ve velice úspěšném manželství a jeho odchod ji bezpochyby poznamenal, i když to na veřejnosti nedala najevo. Hovořilo se také o tom, že byla vystavena psychickému tlaku v souvislosti se skandálem jejího syna Andrewa a zmíněno bylo i to, že jí psychicky příliš neprospívají spory, které se objevily v souvislosti s vévodou a vévodkyní ze Sussexu, kteří odešli do USA,“ shrnul britský korespondent ČT.

Spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka o zdravotním stavu Alžběty II. (zdroj: ČT24)