V záporožské elektrárně chceme stálou misi, řekl šéf mezinárodní atomové agentury

Členové inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve středu ráno vyrazili z Kyjeva do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, kde hodlají strávit několik dní. Podle šéfa MAAE Rafaela Grossiho chce agentura v zařízení ustanovit stálou misi. Z ostřelování jaderného zařízení se v posledních týdnech střídavě viní Ukrajina a Rusko.

Čtrnáctičlenná delegace MAAE vedená Grossim přicestovala do Kyjeva v úterý. Není jasné, jak dlouho jí bude 450 kilometrů dlouhá cesta do největší jaderné elektrárny v Evropě trvat. Cílem mise je podle Grossiho situaci kolem elektrárny „co nejvíce stabilizovat“. „Původně, podle jejich informací, je očekáváme zítra (ve čtvrtek) ráno,“ nechal se slyšet šéf okupační správy Enerhodaru Alexandr Volga.

Delegace je nyní ve městě Záporoží, které je od Enerhodaru vzdálené po silnici zhruba 100 kilometrů, napsala ve středu odpoledne agentura Reuters. Záporoží je stále pod ukrajinskou kontrolou, a cestu dál tak přetíná frontová linie včetně ruských kontrolních stanovišť.

„Strávíme tam (v elektrárně) několik dní,“ citovala DPA z Grossiho vyjádření krátce předtím, než kolona deseti bílých vozidel OSN opustila Kyjev. Šéf okupační správy v Záporožské oblasti Jevhen Balickyj (rusky Jevgenij Balickij) ještě v úterý hovořil o tom, že program inspektorů v elektrárně je naplánován pouze na jeden den.

Grossi ve středu předeslal, že v elektrárně hodlá MAAE ustanovit stálou misi. Za jakých podmínek by pracovníci agentury v okupovaném zařízení měli zůstat, není jasné. Ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov na Telegramu napsal, že Rusko myšlenku stálé přítomnosti odborníků z MAAE v Záporožské jaderné elektrárně vítá.

Delegace podle Balického vstoupí na Ruskem ovládané území přes obec Vasylivka poblíž frontové linie, odkud zamíří do Enerhodaru. „Vstupujeme na okupované území, a to vyžaduje výslovné záruky nejen z ruské strany, ale také z ukrajinské,“ připomněl Grossi. Balickyj také podle TASS řekl, že jeho správa 14 členům mise nevydá zvláštní povolení pro vstup na okupované území, a delegace proto bude muset „počkat ve frontě jako kdokoliv jiný“.

Ostřelování a zaměstnanci pod dohledem Rusů

Zařízení je v posledních týdnech pod palbou, ze které se navzájem viní Ukrajina i Rusko. Ve středu se obě strany opět vzájemně obvinily z ostřelování Enerhodaru. Pod ruskou palbou se podle ukrajinského starosty města Dmytra Orlova ocitla radnice. Ruská strana naopak tvrdí, že na budovu zaútočila ukrajinská armáda s pomocí amerického dronu.

V chodu elektrárnu stále udržují ukrajinští zaměstnanci, jsou ale pod dohledem ruských jednotek a expertů. MAAE už dříve uvedla, že cílem mise je posoudit fyzické poškození elektrárny, funkčnost bezpečnostních systémů a pracovní podmínky zaměstnanců a rovněž provést „naléhavá ochranná opatření“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý po setkání s Grossim řekl, že od mise MAAE čeká více než jen analýzu situace. Agentura by podle něj měla vznést požadavek na demilitarizaci elektrárny a jejího okolí. To Moskva v minulých dnech odmítla.