Ruská špionka se několik let vyhýbala odhalení mezi důstojníky NATO v Itálii

Události ČT: Ruská špionka se pohybovala mezi důstojníky NATO (zdroj: ČT24)

Spolupráce několika evropských médií odhalila ruskou špionku mezi důstojníky NATO v Itálii. Maria Riverová, skutečným jménem zřejmě Olga Kolobová, měla nejméně tři roky exkluzivní přístup mezi vysoce postavené vojáky Aliance v Neapoli. Do Ruska utekla krátce po odhalení ruských agentů podezřelých z otravy Sergeje Skripala v Salisbury i z útoku ve Vrběticích.

Pod jménem Maria Riverová ji v Neapoli znali coby úspěšnou ženu. Přesto za sebou během několika hodin spálila mosty. Do Moskvy uprchla vzápětí po zveřejnění identity Anatolije Čepigy a Alexandra Miškina – agentů ruské tajné služby GRU podezřelých z útoků v Salisbury a Vrběticích.

„Naše zkoumání odhalilo slabinu ve fungování GRU. Skoro deset let tajná služba dávala svým agentům pasy s čísly, které jdou po sobě,“ prozradil investigativní server Bellingcat.

A pas Riverové se o jediné číslo lišil od dokladu velícího důstojníka Čepigy a Miškina. Podle magazínů Bellingcat, Insider a Der Spiegel jeden z důkazů, že Riverová pracovala pro Rusko. Falešné krytí se pokusila získat spolu s občanstvím Peru. Za zmínku stojí, že kostel, místo jejího údajného křtu, vznikl až devět let po jejím narození.

Do Neapole ji přivedlo jedno ze tří největších velitelství NATO v Evropě. Vydávala se za majitelku šperkařství a vrhla se do společenského života. Mezi její známé patřili i vysoce postavení důstojníci NATO. „Jeden zaměstnanec NATO připustil pod podmínkou anonymity, že s ní měl krátký milostný poměr,“ zveřejnil server Bellingcat. 

Odhalení reportérů přišlo jen dva týdny po začátku soudu s bývalým plukovníkem Bundeswehru, který měl v Německu zřejmě podobné úkoly jako Riverová v Itálii. Několik tajných materiálů ruské tajné službě předal. Zda se totéž podařilo i Riverové, díky jejím kontaktům mezi vojáky, není jasné. Jestli se jednalo o ruskou agentku, kterou se za tři roky jejího působení nepodařilo odhalit, odmítá zatím NATO oficiálně komentovat.