Kvůli selhání při zásahu proti střelci v Uvalde skončil policejní velitel

Tři měsíce po smrtelné střelbě na základní škole v texaském Uvalde rozhodl místní školský obvod o vyhazovu policejního velitele kvůli selhání při zásahu. Správní orgán se podle amerických médií na propuštění šéfa policie Petea Arredonda shodl jednomyslně.

Arredondo se stal prvním policistou, který přišel o práci po jedné z nejsmrtelnějších přestřelek ve třídě v historii USA, napsala agentura AP. Mimo službu byl dříve postaven také zástupce policejního šéfa Mariano Pargas.

Osmnáctiletý Salvador Ramos 24. května zabil na škole v Uvalde 19 dětí a dvě učitelky, když střílel z útočné pušky ve dvou propojených třídách. Zabarikádovaný byl téměř 80 minut, než dveře vyrazila zásahová jednotka a zabila ho.

Následné interní vyšetřování policejního zásahu odhalilo selhání na všech úrovních. Vyšetřovací zpráva mimo jiné uvedla, že na místě zásahu bylo 376 policistů z různých útvarů.

Policisté se do místnosti nepokusili vstoupit po více než 45 minut od příchodu střelce a čekali místo toho na posily.

Příbuzní obětí viní policii z toho, že mohla zachránit životy, kdyby tak dlouho neotálela se zásahem. Pod tlakem se ocitl zejména Arredondo, protože byl na místě zásahu brzy a podle šéfa texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Stevea McCrawa byl za koordinaci celého zásahu odpovědný.