Nový školní rok se blíží. Na mnoha místech Ukrajiny se ale děti do lavic nevrátí

Horizont ČT24: Nový školní rok na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Válečné podmínky postihují na Ukrajině i děti. Za necelé dva týdny by se měly vrátit do škol, mnoha z nich se to ale nepodaří. Prezenční výuka bude v části země obnovena jen ve školách, které mají bezpečný kryt. Ostatní zařízení budou pokračovat v on-line výuce, na kterou přešla už během covidu. Na Ukrajině natáčel štáb ČT s redaktorem Andreasem Papadopulosem.

Kyjevské předměstí Irpiň se okupantů zbavilo před čtyřmi měsíci. Život se vrací k normálu a děti by se rády vrátily do škol. Někteří žáci zde dochází na výuku češtiny i o prázdninách. „Protože už třeba byli v Čechách jako uprchlíci na začátku války nebo se plánují do Čech přestěhovat,“ vysvětluje dobrovolný učitel Libor Lukeštík.

Je to i případ Nataši a Poliny, sester, které hned na začátku invaze utekly do Uherského Brodu. „Česky se učím proto, že rodina, ve které jsem žila, se stala mou druhou rodinou. Možná můžu říct, že teď mám dvě – jednu v Česku a druhou na Ukrajině,“ vypráví Nataša.

V Česku sice začaly chodit do školy, chtěly ale zpět do své třídy na Ukrajině. Vláda i jim sice od září slibuje normální školní rok, ten ale začne jen stěží.

Dvě stovky škol byly zničeny

Štáb ČT navštívil několik škol, kudy prošla válka. Třeba v Sumské nebo Charkovské oblasti budovy využívali k přenocování jak ukrajinští, tak i ruští vojáci. Zničená je i jedna ze škol v Irpini. „Zhruba dvě stě vzdělávacích zařízení bylo během války zničeno,“ vyčísluje poslanec a člen vzdělávacího výboru ukrajinského parlamentu Roman Hryščuk.

Vláda chystá hybridní výuku. Školy, ve kterých je úkryt, mohou učit prezenčně. Ty, které sklepení odolné vůči raketám nemají, budou pokračovat v on-line výuce. O tom, zda děti do školy pošlou, rozhodnou rodiče. „U nás v obvodu máme 49 škol a z nich dvacet nemá úkryt, takže tam nebude prezenční výuka a bude probíhat jen on-line,“ dodává Hryščuk.

Místo počtů poznávání zbraní a výbušnin

Až v šesti oblastech těžkých bojů na východě a jihu země zůstanou školy zavřené. Ke dvěma letům koronaviru se tak přidá další období on-line nebo žádné výuky. Vyrůstá generace, pro kterou je spíše než matematika důležitější schopnost rozpoznat nastraženou minu. „Nesmím tam, kde můžou být granáty. Je zakázáno brát do ruky hračky,“ přednášejí děti naučené poučky.

„Je škoda, že žijeme v časech, kdy je na našem území válka. Proto musíme dětem vysvětlovat, jak vypadají výbušniny,“ říká instruktorka Tatiana.

Dorazín: Na Donbase už školy neexistují

V části Doněcké oblasti, která zatím zůstává v rukách Ukrajiny, se v posledních dnech pohyboval zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. „Nemyslím, že by tady školy byly nějak připravené na nový školní rok, asi se vůbec nebudou otevírat,“ řekl v Horizontu ČT24.

Především na Donbase podle něj už školy téměř neexistují. „Před pár dny jsem byl na gymnáziu v Novoselivce, na východní hranici povstaleckých území. Ta škola dostala zásah přímo do vchodu a do místa, kde bývala učebna angličtiny,“ dodal Dorazín.

Navzdory těžké situaci si podle něj děti z Donbasu, které jsou nyní rozptýlené buď jinde po Ukrajině, nebo v dalších zemích v Evropě, uchovaly kontakt se svými školami a učiteli a budou se učit na dálku v on-line režimu.

Podle ukrajinských úřadů od začátku války zemřelo v důsledku bojů nebo ostřelování přes 260 dětí školního věku, pět set dalších je těžce zraněných. Z domovů muselo od začátku války odejít až 4,5 milionu dětí, z toho dva miliony za hranice země.