V Afghánistánu je bezpečněji, jen protože neútočí Taliban, hodnotí velvyslanec

Události, komentáře: Nejhorší vizitkou Talibanu je porušování práv žen a menšin, hodnotí velvyslanec (zdroj: ČT24)

Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun hodnotí rok vlády Talibanu po stažení západních jednotek jako neutěšený. Radikální hnutí, které v zemi uchvátilo moc, podle něj nesplnilo podmínky, které mu dalo mezinárodní společenství. Jako největší problém označuje porušování práv žen.

Z podmínek, které dalo minulý rok mezinárodní společenství radikálnímu islamistickému hnutí po jeho nástupu k moci, se podle Balouna moc nesplnilo. „Někde vidíme malé pozitivní kroky, ale bohužel ve většině aspektů pozorujeme spíše negativní posun.“

„Prožívám to po celou tu dobu, protože se účastním jednání s kolegy z Evropské unie i z ostatních států v rámci Spojených národů. Řešíme i afghánské uprchlíky, řešíme stále lidi, které jsme evakuovali,“ popisuje svou práci velvyslanec, který v současnosti úřaduje z Prahy. „Já ty jejich osudy prožívám téměř každý den,“ dodává.

„Dalo by se říct, že v Afghánistánu je bezpečněji, než tomu bylo v předchozím období, ale má to jeden prostý důvod –⁠ hlavní zdroj útoků, Taliban, už neútočí,“ vysvětluje diplomat. Přesto je počet zabitých a raněných lidí za poslední rok přes dva tisíce. Jedná se především o etnické a náboženské menšiny, které se staly cílem násilí takzvaného Islámského státu a dalších džihádistických skupin.

Nejhorší je porušování lidských práv

„Co se týká inkluzivity vlády, tam zatím žádné výsledky nejsou, protože vláda Talibanu je celá z příslušníků Talibanu, z devadesáti procent paštunská. Jsou tam pouze dva zástupci Uzbeků, jeden Tádžik,“ vypočítává Baloun.

Nejhorší stránkou je ale podle velvyslance porušování lidských práv, především práv žen a minorit. „Pokud se nepletu, Afghánistán je jediný stát na světě, kde mají dívky zakázáno chodit do školy ve druhém stupni. To znamená nad šestou třídu.“ Šanci na zlepšení přitom nevidí.

Otázkou podle něj je, zda si Západ dobře vyhodnotil své dvacetileté působení v zemi i způsob odchodu. „Pro nás, pro Českou republiku, je samozřejmě daleko těžší pochopit ten globální rozměr, který mají třeba Spojené státy, a to, co je opravdu vedlo k tomu, že ukončily svoji účast v Afghánistánu, a tím i celá koalice,“ přemítá Baloun.

„Domnívám se, že pro nás by poučení mělo být hlavně v tom, když se pouštíme do akcí podobného typu, abychom dopředu ohodnotili podmínky, předpoklady a dokázali odhadnout výsledky, které to přinese,“ uzavírá český velvyslanec.