Elektřina je v Evropě na rekordu, megawatthodina v Německu stojí 475 eur

Ceny elektřiny v Evropě se vyšplhaly na další rekord, podle analytiků je to zejména reakce na pokračující zdražování zemního plynu. Cena klíčového termínového kontraktu na elektřinu v Německu se v pondělí na evropské energetické burze European Energy Exchange zvýšila o více než tři procenta na 475 eur (11 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Za poslední dva měsíce se zhruba zdvojnásobila a je téměř šestkrát vyšší než před rokem, uvedla agentura Bloomberg.

Na trhu kvůli omezeným dodávkám plynu panují obavy, zda Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektřiny. Situace kolem ruského plynu se zkomplikovala, když Kreml v únoru zahájil útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Podle analytiků z dánské elektrárenské společnosti Energi Danmark zatím neexistují žádné jasné známky toho, že by zdražování elektřiny mělo v brzké době polevit. „Tento týden očekáváme další růst cen,“ uvedli analytici.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility si v pondělí po poledni připisovala zhruba čtyři procenta a dostala se nad 214 eur za MWh. Před rokem se pohybovala pod třiceti eury za MWh.

Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšuje náklady domácností i podniků. Evropské vlády proto pracují na opatřeních ke zmírnění dopadů drahé energie.