Požáry ve španělské Zaragoze nejsou pod kontrolou, osm vesnic muselo být kompletně evakuováno

Rozsáhlý požár na severovýchodě Španělska si vyžádal evakuaci osmi vesnic a 1500 lidí v provincii Zaragoza, informovali podle agentury AP hasiči. Francouzské úřady mezitím potvrdily, že hasiči už zkrotili požár, který nedaleko obce Landiras, jižně od Bordeaux, spálil 7400 hektarů lesa.

Šéf regionální vlády Aragonie Javier Lambán v neděli řekl, že kritická je situace ve městě Aňon de Moncayo a pro tři stovky hasičů bojujících s plameny je prioritou ochránit lidské životy a vesnice.

Obvod požáru lesního porostu, který se rozhořel v sobotu, za méně než 24 hodin dosáhl padesáti kilometrů, řekl šéf místních hasičů. Evakuovaní lidé nalezli útočiště ve třech různých sportovních centrech v okolních městech.

Plameny se dostaly mimo kontrolu. Hasiči uvedli, že vyhlídky na zkrocení požáru jsou závislé na počasí, ale meteorologové předpovídají vítr o rychlosti v nárazech až 60 kilometrů za hodinu.

Francouzští hasiči dostali požár v Gironde pod kontrolu

Úspěšný boj s požárem na jihozápadě země hlásí francouzské úřady. „Konečně k nám byla noc přívětivá. Měli jsme spíše déšť a velmi slabý vítr. Díky těmto podmínkám můžeme konstatovat, že situace je mimořádně příznivá a že požár je od nynějška zajištěn,“ řekl v neděli odpoledne novinářům Ronan Leaustic, podprefekt arrondissementu Arcachon.

Podle Leaustika se zhruba osm tisíc evakuovaných v departementu Gironde může od nedělního odpoledne vracet domů.