Velký požár u Bordeaux stále není pod kontrolou, oheň se dál šíří

Události: Rozsáhlý požár u Bordeaux (zdroj: ČT24)

Lesní požár u francouzského Bordeaux, který se rozhořel v úterý odpoledne, už pohltil 6800 hektarů vegetace a nadále se rozšiřuje. S plameny bojuje jedenáct set hasičů, oheň ale stále ještě nemají pod kontrolou. Na jihozápad Francie míří proto další posily. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že do země posílají hasiče a techniku Německo, Řecko, Polsko, Rumunsko a Rakousko. S ohněm bojují i v Portugalsku. V pohoří Serra de Estrella už zničil na deset tisíc hektarů lesa a na místě zasahuje až 1500 hasičů.

Paříž požádala o podporu v rámci evropského mechanismu. Polsko do Francie posílá 146 hasičů a 49 požárních vozidel, uvedlo podle agentury PAP polské ministerstvo vnitra. Polští hasiči jedou do Francie na desetidenní misi. Také německé jednotky už jsou na cestě. 

Kvůli požáru u Bordeaux vzrostl také počet evakuovaných o další dva tisíce na deset tisíc lidí. Uzavřená je nadále dálnice A63 mezi Bayonne a Bordeaux v obou směrech, dým z požáru tam snižuje viditelnost.

Hasiče podle jejich velitelů čekají těžké dny, o ohni mluví jako o „příšeře“. Požár takového rozsahu, který by se šířil tak rychle, většina z nich v životě nezažila, uvedl jejich mluvčí. Ve Francii by nejméně do soboty měly panovat vysoké teploty až 39 stupňů Celsia a nárazový vítr. 

Do departementu Gironde ve čtvrtek dorazili premiérka Élisabeth Borneová a ministr vnitra Gérald Darmanin, uvedly agentura AFP a stanice BFM TV. Darmanin ve středu večer naznačil, že oheň nejspíš někdo založil úmyslně.

Borneová se vydala do Gironde na Macronovu žádost a v obci Hostens se setkala s představiteli složek, které s požárem bojují. Mluvila se záchranáři, hasiči, vojáky i místními starosty. Velitel zásahu jí u mapy popsal strategii i průběh operace. Borneová slíbila absolutní podporu vlády v boji s ohněm i při obnově spálené krajiny.

Ministr Darmanin apeloval na firmy, aby uvolnily z práce své zaměstnance, kteří jsou dobrovolní hasiči – aby se mohli zapojit do bojů s plameny. Dobrovolných hasičů jsou ve Francii desítky tisíc a jsou v tomto boji opravdu potřeba, uvedl Alexandre Jouassard z ministerstva vnitra ve vysílání BFM TV. Spí dvě až tři hodiny přímo na místě zásahu a pak jdou opět do akce. Pokud je to potřeba, využijí k odpočinku třeba nedaleké tělocvičny, dodal.

Pomoc ze zahraničí

Polsko do Francie posílá 146 hasičů a 49 požárních vozidel, uvedlo podle agentury PAP polské ministerstvo vnitra. Polští hasiči jedou na desetidenní misi v reakci na francouzskou žádost o mezinárodní pomoc. Německé jednotky už jsou na cestě. Z Řecka přiletí dvě hasicí letadla Canadair, ze Švédska dva Air Traktory. Později Macron doplnil, že pomoc ve formě Canadairů posílá i Itálie.

V zemi hoří na více místech, po celé Francii podle prezidenta Macrona s ohněm aktuálně bojuje „deset tisíc hrdinů“. Nebývalou rychlostí se začal šířit požár na jihu departementu Jura poblíž hranic se Švýcarskem, oznámila podle AFP tamní prokuratura. Na místě je 90 hasičů a 28 kusů techniky, včetně dvou vrtulníků. Shořelo čtyři sta hektarů vegetace, z toho osmdesát během čtvrtečního dopoledne. Další požár jen o dvacet kilometrů jižněji se již podařilo dostat pod kontrolu, podle hasičů jsou to ale největší zásahy od devadesátých let.

Další velký požár v Maine-et-Loire na severu země se hasičům již také podařilo dostat pod kontrolu, ale stovky jich zůstávají na místě, dohašují a střeží oblast. 

V Portugalsku požár zničil na deset tisíc hektarů

S ohněm bojují i v dalších evropských zemích. Lesní požár, který v sobotu vypukl v portugalském pohoří Serra da Estrela, již zničil na deset tisíc hektarů. Na místě během čtvrtka zasahovalo až 1500 hasičů. 

Podle úřadů je ale odhadovaný vývoj pozitivní, obavy vzbuzují pouze některé oblasti, kde by se plameny mohly šířit kvůli větru a suchu. Oheň vznikl v místě, kde se nachází jeden z nejvýznamnějších portugalských národních parků. Podle biologů již způsobil „obrovské škody“ na místní flóře a fauně.

Portugalsko letos zažívá mimořádné sucho a má za sebou nejteplejší červenec od začátku měření. Podle státního ústavu na ochranu lesů od ledna do konce července ohně poničily na 58 tisíc hektarů porostů, o 59 procent více než činil desetiletý průměr za stejnou dobu.