Slovenské vládní koalici zbývá měsíc. Pak odejde buď ministr financí, nebo jedna ze stran

Události ČT: Slovenská vládní koalice musí za měsíc vyřešit problém okolo Matoviče (zdroj: ČT24)

Slovenské vládní koalici zbývá měsíc do možného rozpadu. Zatím nevyřešila spor kolem ministra financí Igora Matoviče. Jeho demisi kvůli vzájemným sporům žádá strana Sloboda a Solidarita (SaS), jeden z koaličních členů, jinak chce kabinet sama opustit. Matovičově straně dala čas do začátku září. Zbytek koalice chce spolupráci čtyř partají zachovat.

„Budeme trvat na tom, že Igor Matovič nebude od září ve vládě, jinak z vlády odejdou čtyři naši ministři,“ řekl v pátek předseda SaS a ministr hospodářství Richard Sulík.

Sulíkova strana kritizuje červnové schválení protiinflačního balíčku, ministr Matovič z vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ho totiž prosadil i s hlasy radikální pravice. Prolomil navíc veto prezidentky. 

„Ve stínu letních dnů se diskrétně svádí klíčový boj o charakter státu. Mlha vypuštěná o fašistech má pouze za cíl odvést pozornost a vytvořit iluzi vznešených cílů,“ napsal Matovič na své facebookové stránce.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) po nedávném jednání s prezidentkou zdůraznil, že chce čtyřkoalici zachovat. Ultimátum vládního partnera má za nezodpovědné. „Pracuji s jedním scénářem, který si myslím, že je správný, a to je scénář, kdy čtyřkoalice dovládne celé volební období,“ načrtl možný vývoj Heger.

I on ale připouští menšinovou vládu, která by mohla stát i na hlasech poslanců zvolených za krajní pravici. To je ale možnost, kterou část koalice odmítá, a byla důvodem i pro nedávný přechod poslance Juraja Krúpy z Matovičovy strany do klubu SaS. Další přesuny v Národní radě přitom nejsou vyloučené.

Kdo nakonec ustoupí

Klíčová bude i první poprázdninová schůze ve slovenském parlamentu. Podobný spor přitom stál už za loňskou koaliční krizí kolem Igora Matoviče. Tehdejší premiér musel po naléhání dvou stran, včetně Slobody a Solidarity, nakonec odstoupit z funkce premiéra a zamířit na ministerstvo financí.

Podle řady komentátorů může tentokrát ustoupit i druhá strana sporu. „Momentální postoj SaS je jednoznačný. Nechystají se ustupovat a jsou jednoznačně rozhodnutí z vlády odejít. Všechny zákulisní dohady, které slyšíme, to naznačují,“ tvrdí reportér slovenského Denníku N.

Sulíkova partaj přesto vzkázala, že chce o nové koaliční smlouvě jednat, avšak už bez Matovičova jména. Po mimořádně horkém létu tak může slovenská politika zažít i notně horký podzim.