Trussová získala v boji o post lídra Konzervativní strany dalšího spojence

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová našla v souboji o post lídra Konzervativní strany a příštího premiéra dalšího vlivného spojence. Na její stranu se postavil šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat, který patřil do širšího pole uchazečů o nástupnictví po Borisi Johnsonovi. Tugendhat v textu pro deník The Times napsal, že Trussová je jediná, kdo může stranu sjednotit.

V pátek Trussovou podpořil i ministr obrany Ben Wallace, což dalo šéfce diplomacie další výhodu oproti jejímu protikandidátovi, exministru financí Rishimu Sunakovi.

„Je třeba začít od základů. Potřebujeme lídra, který Konzervativní stranu sjednotí. Je jasné, že Liz to zvládne,“ napsal Tugendhat, kterého Trussová přesvědčila i svým slibem na snižování daní a zkušeností v zahraniční politice.

Sunak a Trussová se nyní snaží přesvědčit členy vládní strany, že právě oni jsou ti praví, kdo dokážou v obtížných časech vést stranu i kabinet. Nového ministerského předsedu bude v hlasování vybírat téměř 200 tisíc členů Konzervativní strany, jméno vítěze má být oznámeno začátkem září.