Ukrajinská protiofenziva v Chersonské oblasti možná již začala, domnívají se američtí analytici

Protiofenziva, která by měla vrátit Chersonskou oblast Ukrajiny pod kontrolu Kyjeva, možná již začala, anebo brzy začne, uvedl ve své nové analýze vojenské situace v zemi americký Institut pro studium války (ISW). Že by útok již mohl probíhat, vyplývá i z nočních slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Z Ukrajiny přicházely v posledních dnech zprávy o intenzivních ruských přípravách na obranu, chtějí se udržet na linii řeky Inhulec.

„Ukrajinské ozbrojené síly se krok za krokem posouvají do regionu,“ uvedl Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer. ISW následně vydal novou analýzu, kde uvedl, že Ukrajinci „se pravděpodobně chystají zahájit, anebo již zahájili protiofenzívu v Chersonské oblasti“.

Analytici vycházejí ve svém tvrzení především z prohlášení poradce ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhije Chlaně. Podle něj ukrajinské síly v sobotu dobyly blíže neupřesněný počet osad v Chersonské oblasti, ale vyzval civilisty, aby zachovali mlčení o postupu protiofenzivy, dokud ukrajinské úřady nevydají oficiální prohlášení.

Také nejmenovaný vysoce postavený představitel amerického ministerstva obrany podle reportéra Jacka Detsche v pátek informoval o tom, že ukrajinské síly osvobodily „část Ruskem okupovaných vesnic“ v Chersonské oblasti.

ISW připomněl, že mezi frontou a samým městem Cherson se rozkládá venkov, sestávající hlavně z malých vsí. Je proto málo pravděpodobné, že z takových míst budou podávány zprávy o pohybech sil a střetnutích – zvláště pokud Kyjev oficiální prohlášení zatím odkládá a ruské úřady nemají důvod, aby informovaly, že Ukrajinci dosahují územních zisků.

Obě válečné strany potvrdily, že ukrajinské síly získaly předmostí na východním břehu řeky Inhulec poblíž obce Lozove, Kyjev ohlásil také útok na most na řece severovýchodně od Chersonu. Ukrajinci se zřejmě snaží Rusy v severozápadní části Chersonské oblasti odříznout od zásobování, protože předchozí útoky cílily na most přes Dněpr. V sobotu ovšem také přicházely zprávy o ruských snahách opevnit se na Inhulecu – zaminování východního břehu a rozmístění dělostřelectva k obraně pozic na řece.

Ukrajina viní Rusy z útoků na školy na Donbasu

Za hlavní bojiště považují analytici dál Donbas, kde se ruské síly v sobotu pokusily prorazit směrem k městu Siversk. Ukrajinské velení tvrdí, že se tento útok podařio odrazit. ISW nicméně soudí, že se Rusům podařilo postoupit blíže k městu. Jejich snaha o postup u města Bachmut byla naopak podle analýzy neúspěšná.

Vedení doněcké oblastní správy obvinilo ruské síly, že ve městech, která jsou stále pod ukrajinskou kontrolou, ostřelovaly školy. Hlava správy Pavlo Kyrylenko uvedl, že ranní útoky zničily školy v Kostjantynivce a Bachmutu, v obci Novodmytrivci je podle něj poškozena také mateřská škola.

Pokračuje i bombardování měst v jiných oblastech. Mykolajivský starosta Oleksandr Senkevyč uvedl, že v jeho městě bylo v noci slyšet nejméně pět silných explozí. Podle agentury Unian pak začalo na dvou místech v Mykolajivu hořet. Podle ukrajinských úřadů měly útoky na Mykolajiv za poslední den dvě oběti.

Ukrajinské síly osvobodí Chersonskou oblast do září, věří regionální činitel

Poradce šéfa ukrajinské správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň se domnívá, že ukrajinské ozbrojené síly do letošního září osvobodí tento region, jenž má zásadní význam pro zemědělství země. Podle agentury AFP to Chlaň řekl v neděli v ukrajinské televizi. Cherson bylo první větší město, kterého se ruské síly po invazi do sousední země zmocnily, načež získaly kontrolu i nad Chersonskou oblastí.

„Chersonská oblast bude definitivně osvobozena do září a všechny plány okupantů selžou,“ prohlásil poradce šéfa oblastní správy. „Můžeme hovořit o obratu situace na místě. V nedávných operacích měly ukrajinské ozbrojené síly převahu. Naše armáda postupuje, přecházíme z obranné fáze do protiofenzivy,“ tvrdil Chlaň.

Ukrajinská armáda začala v posledních týdnech získávat zpět pozice v Chersonské oblasti, k čemuž jí pomáhají dodávky zbraní ze Západu, poznamenala agentura AFP. Ta rovněž připomněla význam regionu pro ukrajinské zemědělství a fakt, že sousedí s poloostrovem Krym, jenž Rusko anektovalo v roce 2014.