Ani po odchodu Rusů není v ukrajinských obcích bezpečno. Cesty mohou být zaminované

Události: Válka se nevyhýbá ani malým obcím (zdroj: ČT24)

Ruskem rozpoutaná válka se na Ukrajině nevyhýbá ani malým obcím. I poté, co je od ruských okupantů osvobodí ukrajinští vojáci, v nich však nezačne být bezpečno. Místní ohrožují miny. Ve vesnici Vylchivka natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Vylchivku invazní síly nejprve ostřelovaly, než ji obsadily. „Později sem přijel tank. Tam vystřelil, tam vystřelil. Vše zničil, otočil se a odjel. Vše,“ vzpomíná obyvatel Vylchivky Nikolaj. Potom už útočníky ani neviděl, schovával se ve sklepě.

Okupační jednotku tvořili zejména separatisté z Doněcku. Zhruba sto mužů se usadilo v areálu školy. Boje se zintenzivnily po měsíci, když vesnici osvobozovali Ukrajinci. Ti využili moment překvapení, v noci budovu školy obklíčili a zničili.

Nebezpečí v podobě min však stále přetrvává. Policisté proto nabádají všechny, ať se vyhýbají jiným než asfaltovým cestám. Ty jsou ovšem zničené. O domovy přišly stovky lidí. Ve vesnici neteče ani pitná voda. Ty, kteří neměli kam jinam jít, dobrovolníci už během bojů evakuovali do areálu charkovských lázní.