Číňané bojkotují splátky hypoték už v desítkách měst. Stavba jejich bytů se totiž zadrhla

Události: Krize na čínském trhu s nemovitostmi (zdroj: ČT24)

Krize na čínském trhu s nemovitostmi se prohlubuje. Vlastníci nedostavěných bytů v osmdesáti městech bojkotují hypotéky a přestali splácet. Ujištění úřadů, že projekty dostaví, rozzlobené majitele neuspokojilo. Monopolně vládnoucí komunistická strana se obává neklidu ve společnosti před důležitým sjezdem, na němž generální tajemník strany Si Ťin-pching vykročí k neomezené vládě.

Rozestavěná sídliště jsou po celé Číně. Byty se prodaly, ale firmy mají finanční problémy a práci zastavily. Zákazníci přestávají splácet. Bojkot hypoték zasáhl už 230 projektů v osmdesáti městech a šíří se dál.

„Můj přítel pro nás koupil byt, který developer nikdy nedostaví. Nemůže si mě kvůli tomu vzít, aby mě nestáhl ke dnu. Chce se také připojit k bojkotu,“ uvedla například jedna uživatelka čínské sociální sítě Weibo. 

Druhá uvedla, že jediný byt její rodiny je nedostavěný. „Platím nájem a k tomu hypotéku na nedokončený byt. Čeho bych se měla bát, když přestanu splácet? Co nám mohou udělat, když nic nemáme?“

Jak chce vláda stabilizovat situaci

Úřady zvažují, že umožní majitelům stagnujících projektů, aby dočasně přestali splácet. Jde o součást širšího plánu, který má stabilizovat trh. Vláda naléhá na místní samosprávy a banky, aby odstranily nedostatky ve financování.

Na čínské developery tak dopadá přísnější státní politika. Jejich hlavním problémem ale je, že si v posledním desetiletí příliš napůjčovali na rychlou expanzi a nestíhají splácet dluhy, uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. 

Krizi loni odstartoval krach obří společnosti Evergrande, druhého největšího čínského developera s dluhy přes 300 miliard dolarů.

„Je třeba mít na paměti, že firma Evergrande se nedostala do problémů, protože dělala něco špatného. Hrála podle zavedených pravidel tohoto odvětví v Číně a činila rychleji, efektivněji a lépe než její konkurenti,“ řekl investiční ředitel Kaiyuan Capital Brock Silvers.

Úřady citlivé na sebemenší známky nepokojů cenzurují informace o hromadném bojkotu hypoték. Před blížícím se sjezdem vládnoucí komunistické strany, na němž Si Ťin-pching vstoupí jako první vůdce po dlouhé době do třetího funkčního období, je sociální stabilita nejvyšší prioritou, dodala zpravodajka Šámalová.