V hlasování o britského premiéra zbyli tři poslední kandidáti. Favoritem je stále Sunak

Horizont ČT24: Souboj britských konzervativců (zdroj: ČT24)

V boji o post britského premiéra a lídra Konzervativní strany zůstávají po úterku tři kandidáti: Rishi Sunak se 118 hlasy, Penny Mordauntová s 92 hlasy a Liz Trussová s 86 hlasy. Rozhodli o tom konzervativní poslanci. Ve středu postoupí dva z těchto kandidátů do finále, kde bude o vítězi rozhodovat už celá členská základna.

Do dalšího kola v úterý nepostoupila poslankyně Kemi Badenochová. Dostala jen 59 hlasů.

Bývalý ministr financí Sunak získal nejvíce hlasů i v předchozích třech kolech hlasováních a jeho pozice zůstává nadále relativně pevná. Podpora ostatních kandidátů v průběhu volby kolísala. Sunak si nicméně oproti pondělní volbě polepšil pouze o tři hlasy. Mordauntová naproti tomu o deset a Trussová o 15 hlasů.

Ve středu zůstanou poslední dva

Poslední kolo poslaneckého hlasování plánují konzervativci na středu, kdy by měli zbýt jen dva kandidáti. Server stanice BBC předpokládá, že do finále pravděpodobně postoupí Sunak, u dalších jmen pak půjde o těsný souboj. 

Dva kandidáti se pak budou ucházet o hlasy celé členské základny Konzervativní strany, tedy zhruba 160 tisíc lidí, kteří rozhodnou o jménu čtvrtého britského konzervativního premiéra od roku 2010.

Sunak si oblibu získal jako ministr financí Johnsonovy vlády v prvních vlnách covidové pandemie. Uškodilo mu však, že i jeho letos úřady potrestaly za porušení tehdejších koronavirových pravidel. Část veřejnosti dráždí také jeho manželství s dcerou indického miliardáře. „Vyjádřím se k tomu přímo, protože to podle mě má cenu. Jsem totiž opravdu neskutečně pyšný na to, co tchán s tchyní vybudovali,“ řekl k tomu Sunak v televizní debatě. 

V Johnsonově kabinetu seděly i zbylé uchazečky o post stranického lídra, a tedy i premiérské křeslo: ministryně zahraničí Liz Trussová a obchodu Penny Mordauntová.

Od nedávného šéfa ale dávají všichni ruce pryč. Na otázku moderátorky televizní debaty, zda by Johnson dostal ministerské místo v jejich vládě, neodpověděl ze současných tří kandidátů nikdo kladně.

Pragmatická volba

„Liz Trussová se prezentuje jako někdo, kdo bude pokračovat v té velmi proaktivní pobrexitové zahraniční politice, Penny Mordauntová je kandidátkou pevného vůdcovství a Rishi Sunak se prezentuje jako mladistvý kandidát, který by mohl torye po několika letech u vlády dovést k dalšímu volebnímu vítězství,“ nastínil v Horizontu ČT24 Marek Bičan z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

To, že se konzervativci rozhodují mezi dvěma ženami a mužem s indickými kořeny, jehož oba rodiče se narodili v Africe, je podle něj důkaz pragmatického přístupu: „Pragmatismus je vlajkou tradičního britského konzervatismu, na úkor ideologie se řídí podle svých vlastních zájmů. A o Británii to říká, že je to multikulturní společnost a politika identity už tam úplně nefunguje. Toto je něco, co by se spíš čekalo od Labouristické strany, vzhledem k tomu, jaké voličské skupiny akcentuje. Ale dopadá to tak, že ženy jsou v čele Konzervativní strany,“ dodal Bičan.

Johnsonova vláda má dál důvěru

Kabinet premiéra Borise Johnsona v pondělí prošel hlasováním o důvěře parlamentu, a Johnson tak může setrvat ve funkci do doby, než strana zvolí jeho nástupce. Veřejnost se dozví jméno nového premiéra či premiérky 5. září.

Opozice vyvolala hlasování, protože požaduje okamžitou demisi premiéra. Kontroverzní politik ale zopakoval, že z funkce odstoupí teprve v okamžiku, kdy si konzervativci zvolí nového předsedu.  

Johnson dostal na odchodnou první vydání knih Churchilla

Členové kabinetu v úterý na posledním jednání vlády obdarovali Johnsona sbírkou prvních vydání knih Winstona Churchilla o druhé světové válce. Podle premiérova mluvčího šlo o „poděkování za jeho službu zemi“.

Johnson je autorem knihy Faktor Churchill, která popisuje život a práci Winstona Churchilla jakožto státníka, vojáka a spisovatele.