Nový srílanský prezident vyhlásil výjimečný stav. Chce utišit nepokoje

Úřadující prezident Srí Lanky, dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe, vyhlásil v zemi výjimečný stav. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Administrativa usiluje o utišení sociálních nepokojů, které hospodářsky krachující ostrovní zemi sužují.

Vikremesinghe je od pátku úřadujícím prezidentem a tuto funkci má vykonávat do zvolení nové hlavy státu, což má parlament na programu ve středu. Předchozí prezident Gotabaja Radžapaksa minulý týden před lidovým povstáním uprchl na Maledivy a pak do Singapuru a rezignoval.

„Je to účelné v zájmu veřejné bezpečnosti, ochrany veřejného pořádku a udržení zásobování a služeb nezbytných pro život společenství,“ uvedla vláda v oznámení o vyhlášení nouzového stavu.

Před týdnem vyšly do ulic hlavního města Kolomba statisíce protivládních demonstrantů, kteří obsadili i prezidentskou rezidenci a úřad. Vikremesinghe, který je Radžapaksovým spojencem, je jedním z hlavních favoritů na zvolení řádným prezidentem, i když protestující požadují i jeho odchod.