Kandidáti na post lídra britských konzervativců se v první debatě přeli také o „čestnost“ Borise Johnsona

Kandidáti na post lídra britské konzervativní strany mají za sebou první televizní debatu. V té se střetli hlavně v otázkách financování veřejných služeb a ve způsobech, jak nejlépe kontrolovat inflaci. Přeli se také ohledně skandálů premiéra Borise Johnsona či práv transgender osob.

Poté, co z klání o post příštího lídra britské Konzervativní strany vypadla po druhém kole hlasování generální prokurátorka Suella Bravermanová, zbývá konzervativcům pět kandidátů do čela strany. Vítěz nakonec nahradí končícího Borise Johnsona i v premiérském křesle.

Největším favoritem je nyní exministr financí Rishi Sunak, kterého zatím podpořilo nejvíc konzervativních poslanců. 

Ministryně zahraničí Liz Trussová v debatě zaútočila právě na něj, když zvýšení daní, které zavedl, označila jako „špatné“ a slíbila, že je zvrátí.

Sunak reagoval tím, že zvýšení daňových příjmů je nutné k financování britského zdravotního systému NHS, a obvinil Trussovou, že věří ekonomickým „pohádkám“.

Spor o údajný covidový dluh

Trussová prohlásila, že chce snížené příjmy údajně pokrýt rozložením „covidového dluhu“ Spojeného království na delší období.

Sunak však oponoval tím, že „nic takového jako covidový dluh neexistuje“, a varoval před „nefinancovatelným řáděním“ daňových škrtů. Podle něj „půjčování si na cestu z inflace není plán, ale pohádka“.

Víkendové debaty televize Channel 4 se konají před dalším kolem hlasování poslanců, které se uskuteční v pondělí.

Poslanci Konzervativní strany příští týden zúží počet uchazečů na dva poslední, a o příštím lídrovi strany rozhodne nakonec přibližně 160 tisíc členů toryů v korespondenčním hlasování.

Po Sunakovi se 101 hlasy následuje dosud v klání náměstkyně ministryně obchodu a bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová s 83 hlasy. Třetí je zatím ministryně zahraničí Liz Trussová, kterou podpořilo 64 poslanců. Šéf zahraničního výboru dolní sněmovny Tom Tugendhat má 32 hlasů. Pro poslankyni Kemi Badenochovou hlasovalo 49 zákonodárců.

Otázka čestnosti Borise Johnsona

Kandidáti byli také dotazováni na to, zda je odstupující Boris Johnson, po skandálech, se kterými se potýká, podle nich „čestný“ člověk. Někteří, jako například právě Liz Trussová, se s odpovědí obtížně potýkali.  

Začala omluvou Borise Johnsona, sice podle ní udělal chyby a sám to přiznává, ale měl i mnoho úspěchů. Rishi Sunak oproti tomu řekl, že rezignoval z Johnsonovy vlády právě proto, že u něj Johnson pozbyl důvěry. 

Tugendhat, jediný kandidát, který za Johnsona nezastával ministerskou funkci, řekl, že jeho strana potřebuje „odstup od těch, kteří seděli u stolu“, aby se znovu nastavilo směřování strany. Na otázku, zda je Johnson čestný člověk, odpověděl přímo „ne“ a vysloužil si tak potlesk publika. Kemi Badenochová na tuto otázku odpověděla „někdy“. 

V ostré části rozpravy Badenochová a Trussová obvinily Mordauntovou, že chce transgender osobám umožnit úřední změnu pohlaví, bez toho, aby například musely předložit lékařskou diagnózu, jen na základě vlastní sebeidentifikace jako trans osoby. Mordauntová popřela, že by kdy takovou legislativu podporovala.