V americké sněmovně demokraté prosadili zákon o potratech. Republikáni ho ale nejspíše zarazí v Senátu

Dolní komora amerického Kongresu schválila návrh, který by v celých Spojených státech uzákonil právo na potrat. Zákon prosadila Demokratická strana poté, co nejvyšší soud zvrátil téměř padesát let platný výklad americké ústavy. Demokraté ale mají potřebnou převahu pouze ve Sněmovně reprezentantů. Na překonání republikánských obstrukcí v Senátu nejspíše nebudou mít sílu.

Sněmovna reprezentantů schválila poměrem 219 ku 210 hlasům návrh, který by bránil státům v zakazování potratů do fáze těhotenství, kdy je plod schopen přežít mimo dělohu. Kromě toho by zakázal vyžadovat od pacientů „lékařsky nepotřebné osobní návštěvy“ před vykonáním zákroku. Zákon by také garantoval těhotným ženám a dívkám možnost vycestovat kvůli potratu do jiného státu.

Jak připomněl zpravodajský web Axios, scénář, který se nejspíše bude nyní opakovat, nastal kvůli zákonu o potratech již loni. I tehdy dolní komorou prošel návrh na jejich uzákonění na federální úrovni, ale Senát jej následně zablokoval. 

Procedurální pravidla amerického Senátu umožňují komukoli z členů blokovat legislativní návrhy, nemají-li podporu alespoň šedesáti senátorů. V horní komoře je však poměr mezi demokraty a republikány 50 ku 50, přičemž z republikánského tábora v minulosti podpořily právo na potrat pouze dvě senátorky.

V uplynulých skoro padesáti letech garantoval Američankám právo ukončit těhotenství zhruba do jeho 24. týdne verdikt nejvyššího soudu z případu Roeová vs. Wade. Nejvyšší soud původně rozhodl, že američtí zákonodárci nemohou potraty zakazovat, což odvodil od části 14. dodatku americké ústavy týkající se odepírání osobní svobody. V červnu ovšem pětice konzervativních členů devítičlenného soudu precedent zvrátila a regulaci potratů vrátila do rukou zákonodárců.

Republikáni následně v některých státech USA prosadili přísné restrikce na provádění potratů, často bez výjimek pro oběti znásilnění. Kongresu navíc předložili návrh zákazu interrupcí od chvíle, kdy lze u embrya detekovat srdeční tep. Někteří republikánští zákonodárci o ukončení těhotenství hovoří jako o „vraždění dětí“. 

Po uzákonění práva na potrat v posledních měsících opakovaně volá prezident USA Joe Biden. Na konci června prohlásil, že zákonodárci by v této souvislosti měli učinit výjimku z procedurálních pravidel Senátu, bude-li to nutné. K tomu by sice stačila prostá většina, protože se však část demokratických senátorů oslabení obstrukcí brání, není tento scénář pravděpodobný.