Biden řekl saúdskoarabskému princi, že je podle něj osobně zodpovědný za vraždu Chášakdžího

Události ČT: Bidenova cesta do Izraele a Saúdské Arábie (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden řekl princi Saúdské Arábie, že jej považuje za osobně zodpovědného za vraždu novináře a kritika režimu Džamála Chášakdžího. Princ Muhammad bin Salmán to před Bidenem popřel. Biden jednal v Rijádu také o navýšení těžby ropy, o válce v Jemenu či vztazích s dalšími zeměmi v regionu, napsala agentura Reuters. Na kontroverzní návštěvu země zamířil Biden z Izraele, kde po jednání s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem slíbil sto milionů dolarů pro izraelské nemocnice, kde se léčí Palestinci.

Se saúdskoarabskými představiteli jednal Biden v královském paláci zhruba tři hodiny. Muhammad bin Salmán posle něj řekl, že není osobně zodpovědný za Chášakdžího smrt. „Řekl jsem, že si myslím, že je,“ uvedl šéf Bílého domu. Dodal, že Rijád může očekávat americkou odezvu v případě dalších útoků na kritiky a disidenty. Již dříve americké rozvědky vydaly zprávu, podle které korunní princ vraždu novináře pravděpodobně odsouhlasil.

Po vraždě opozičního novináře v roce 2018 označil Joe Biden saúdského korunního prince za vyvrhele. Když letos prezident oznámil, že se s Muhammadem bin Salmánem sejde, snesla se na něj tvrdá kritika. „Donutíme Bidenovu administrativu zodpovídat se ze zrady slibů, které dal Američanům. Sliboval ukončit podporu brutálního režimu v Saúdské Arábii,“ řekla Sarah Leah Whitsonová, členka Chášakdžího organizace ,Demokracii pro arabský svět‘.

Biden kontroverzní cestu rok oddaloval

Rijád ale pro Washington představuje natolik důležitého obchodního, strategického a vojenského partnera, jehož význam ještě vzrostl po ruské invazi na Ukrajinu, že ho americký prezident podle komentátorů už dál nemohl ignorovat. Administrativa dopředu upozorňovala, že hlava státu cestu rok oddalovala a na všech jednáních zmíní lidská práva. Před setkáním ale nebylo jasné, zda Biden bude o vraždě novináře z roku 2018 se saúdskoarabskými představiteli jednat.

Za setkání s Muhammadem bin Salmánem kritizovala prezidenta Bidena Chášakdžího snoubenka Hatice Cengizová, která požaduje vyšetření vraždy svého partnera. Podle ní na Bidenových rukou ulpí krev dalších obětí saúdskoarabského režimu.

Washington by si přál saúdské navýšení těžby ropy

Biden s představiteli Saúdské Arábie jednal také o válce v Jemenu, kde si přeje prodloužení a prohloubení příměří. Saúdské království v občanské válce, která způsobila jednu z nejzávažnějších současných humanitárních krizí na světě, silnou vojenskou intervencí podporuje vládu, která bojuje proti povstalcům podporovaným Íránem.

S Rijádem dojednal rovněž dohodu o strategických ostrovech v Rudém moři. „Mezinárodní mírové síly, a to včetně amerických jednotek, opustí ostrov Tiran,“ řekl Biden. Stát se tak má do konce roku. Ostrov leží u egyptských, saúdskoarabských a izraelských břehů. Odchod mezinárodních sil lze považovat za výsledek zlepšení vztahů mezi těmito třemi zeměmi. Washington také přivítal rozhodnuti Rijádu otevřít svůj letecký prostor všem dopravcům, včetně těch z Izraele, kteří ho dříve až na výjimky nemohly využívat.

Washington by si také přál, aby v příštích měsících Saúdská Arábie navýšila těžbu ropy. Slibuje si od toho zklidnění cen pohonných hmot. Bílý dům uvedl, že v příštích týdnech očekává kroky, které povedou k výrazné stabilizaci cen na trhu.

Pozice Saúdské Arábie

Saúdské království má dvojí tvář. Na jedné straně je klíčovým blízkovýchodním spojencem Západu, který měl dlouho dveře do Oválné pracovny otevřené, na straně druhé autoritářský konzervativní režim. Pro Bílý dům tak nebylo vždy snadné vztahy obhájit před americkou veřejností.

S tím, jak se ve druhé polovině minulého století Saúdská Arábie stávala významným globálním producentem ropy, rostl i její vliv a také zájem Ameriky o tuto monarchii. Západ a saúdská monarchie měly společné zájmy v dobách studené války i později. Během války v Zálivu proti Saddámu Husajnovi poskytli Saúdové koaličním vojskům operační zázemí i finance. 

V poslední době Saúdové posilují regionální spolupráci proti Íránu, včetně sbližování s Izraelem, ovšem zatím bez oficiální mírové smlouvy. „Jde o velice smělý krok. A Saúdové zatím nebyli ochotni takovýto krok učinit,“ uvedl analytik IDC Izrael Ehud Evental.