EU zahájila právní kroky proti Maďarsku, vadí jí diskriminační ceny na čerpacích stanicích

Evropská komise (EK) zahájila právní kroky vůči Maďarsku, vadí jí diskriminační ceny pohonných hmot pro vozidla se zahraniční poznávací značkou. Podle pátečního oznámení EK je opatření Maďarska v rozporu s pravidly vnitřního trhu, Komise proto zahájila vůči Maďarsku řízení o porušení povinností.

Nařízení v Maďarsku stanoví, že majitelé vozidel se zahraniční poznávací značkou nemohou využívat státní dotace. U čerpacích stanic tak tito občané jiných zemí EU platí vyšší ceny. Podle Komise platí majitelé vozů s maďarskou poznávací značkou za palivo o šedesát až sedmdesát procent méně. Vláda premiéra Viktora Orbána zavedla slevu v souvislosti s vysokými cenami energií.

Komise vyzvala Maďarsko, aby dodržovalo pravidla volného pohybu zboží a osob v rámci EU, včetně dopravních služeb. Zejména v současné situaci je podle EK důležité, aby vnitřní trh fungoval a zmírnil dopad války na Ukrajině na ekonomiku. Individuální opatření na vnitrostátní úrovni a diskriminační pravidla nejsou podle Komise řešením.

Pokud Budapešť v době řízení nerozptýlí obavy Komise, může unijní exekutiva podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Maďarsko se má vyjádřit do dvou měsíců.

Evropská komise v pátek také zažalovala Maďarsko kvůli zákonu, který podle ní diskriminuje sexuální menšiny. Maďarský parlament ovládaný konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána schválil loni v červnu zákon zakazující jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do 18 let. Zákon, který odsoudila většina lídrů unijních zemí, tehdy označila šéfka Komise Ursula von der Leyenová za ostudný.

Na Soudní dvůr Evropské unie se EK obrátila také kvůli odebrání licence nezávislé maďarské rozhlasové stanici Klubrádió kritické k vládě. V obou případech jde o poslední možný krok v řízeních, která unijní exekutiva proti Budapešti kvůli obavám z porušování norem EU vede už déle než rok.

„Nestřelili jsme se do nohy, ale do plic“

Orbán oproti tomu v pravidelném rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth řekl, že lídři Evropské unie by měli připustit, že sankce proti Rusku nefungují a je potřeba je změnit. Maďarský politik, který je známý svými dobrými vztahy s Ruskem, prohlásil, že sankce poškozují EU více než Moskvu a že evropské hospodářství lapá po dechu.

„Dospěli jsme do okamžiku pravdy, politici v Bruselu musejí připustit, že jejich kalkulace nebyly správné,“ řekl Orbán. Představitelé sedmadvacítky podle něj předpokládali, že opatření přijatá kvůli invazi na Ukrajinu budou Rusy bolet více než Evropany, ale „tak to není, víc bolí nás“. Místo toho, aby tím, že Rusko oslabí, válku zkrátily, jen ji protahují, uvedl Orbán.

„Původně jsem si myslel, že jsme se střelili jen do nohy, ale nyní je jasné, že evropská ekonomika se střelila do plic a lapá po dechu,“ řekl Orbán, jehož kabinet se podobně jako vlády jinde v Evropě snaží vyrovnat s dopady strmého růstu cen energií a pohonných hmot. Ve středu Orbánova vláda zrušila mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou, což byl jeden z klíčových bodů jeho politiky.