Francie slaví pád Bastily, v Paříži se konala tradiční vojenská přehlídka

V Paříži se uskutečnila každoroční vojenská přehlídka u příležitosti státního svátku 14. července – dobytí Bastily v roce 1789. Průvodu se od desáté hodiny účastnily tisíce mužů a žen a stovky kusů techniky. Hlavním motivem byla letos východní spolupráce, odkazující na současnou válku na Ukrajině. V průvodu šly i menší jednotky devíti zemí, včetně české jednotky Čestné stráže Armády ČR. Podle prezidenta Emmanuela Macrona musí země dál zvyšovat investice do armády.

Francouzský prezident Emmanuel Macron jel vstoje v otevřeném vojenském voze v doprovodu náčelníka generálního štábu Thierryho Burkharda. Bezprostředně za jejich autem jela skupina vojáků v přilbicích na koních. Defilé začínalo na kruhovém prostoru okolo Vítězného oblouku, poté se vydalo na bulvár Champs-Elysées a skončilo na náměstí Svornosti.

Tam Macrona podle tradice uvítala premiérka Élisabeth Borneová a náčelníci jednotlivých složek armády. Po jejich setkání zazněla státní hymna Marseillaisa v podání armádního orchestru.

V průvodu bylo letos 6300 vojáků, 64 letadel, 25 vrtulníků, 181 vozidel a 200 koní. Tři letadla se na poslední chvíli slavnostního přeletu neúčastnila, protože se musela zapojit do hašení rozsáhlých lesních požárů na jihozápadě země. Francie představila také technologické vymoženosti, včetně vojenského dronu Reaper nebo transportéru Jaguar.

Průvodu se zúčastnilo i dvacet českých vojáků

Přehlídky se zúčastnili i tři čeští vojáci. Nesli českou vlajku, měli slavnostní uniformy a šavle. Zbytek z dvacítky českých účastníků byl součástí útvaru složeného z vojáků zemí východní a střední Evropy a Pobaltí.

Průjezd těžké vojenské techniky zpravidla poškodí bulvár v centru Paříže, což komplikuje jízdu nejen motoristům, ale i cyklistům, poznamenala stanice BFM TV. Na stejném místě, kde ve čtvrtek začínala přehlídka, totiž za několik dní končí cyklistický závod Tour de France.

Zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd řekl, že hlavním tématem přehlídky byla letos Ukrajina. „Je to přehlídka vojenské techniky, vojenské síly, přehlídka národního cítění a v pozadí je všudypřítomná Ukrajina.“ Dokonce se mluvilo o tom, že by měla na přehlídce defilovat i ukrajinští vojáci, nakonec od toho bylo upuštěno, stejně jako od videoposelství ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Tento státní svátek má svůj význam a lidé s ním cítí. A samozřejmě je to den volna,“ řekl Šmíd. Dodal, že státní svátek se slaví především na menších místech, v menších vesnicích, kde je to velká událost.  

Francie musí dále zvyšovat investice do armády, řekl Macron

Francie musí pokračovat ve zvyšování investic do armády, řekl prezident Emmanuel Macron v zahradě Elysejského paláce v rozhovoru s televizní stanicí TF1. Prioritami pro nadcházející roky jsou podle něj vesmír, kybernetika a námořnictvo.

Prezident hovořil u příležitosti oslav státního svátku 14. července. Byl to Macronův první živý rozhovor od jeho znovuzvolení do úřadu letos v dubnu. „Válka na Ukrajině bude trvat,“ prohlásil Macron a dodal, že je důležité připravovat armádu na intenzivní konflikty, jako je ten na Ukrajině. 

V souvislosti s energetickou bezpečností Macron vyzval ke „všeobecné mobilizaci“ za snížení spotřeby energií, Rusko podle něj využívá dodávky plynu jako válečnou zbraň. „Jsme v hybridní válce,“ uvedl. Francie na dodávkách ruského plynu není závislá. „Jsme v procesu naplňování našich zásobníků na 100 procent kapacity do podzimu,“ řekl Macron. Dodal nicméně, že je nutné se připravit na možný nedostatek energií.

Protiruské sankce podle francouzského prezidenta zasahují především ruskou ekonomiku. „Nechceme světovou válku. Chceme zastavit válku bez vedení války,“ řekl Macron a dodal: „V této souvislosti rostly ceny energií před válkou a rostou i nadále.“ 

Památník obětem v Nice

Francie vzpomínala ve čtvrtek také na oběti atentátu v Nice. Před šesti lety, krátce před jedenáctou hodinou večer vjel na Promenádě Angličanů do davu jedenatřicetiletý Francouz tuniského původu a za pokřiku Allahu Akbar smetl svým vozem všechno, co mu stálo v cestě. O život přišlo osmdesát šest lidí. „Přišel jsem o ženu. Byl jsem s dětmi, když do nás naboural kamion. Ona to nepřežila,“ řekl Stephane Erbst.

Přímo na promenádě nyní odhalili čtyřmetrový památník s názvem Anděl zátoky. Jedna jeho část symbolizuje vlnu se srdcem a jmény obětí, nad ní je postava muže připraveného vzlétnout jako pták. Představuje anděla ochránce. „Vlna se stáčí k místu, kde se kamion zastavil, kam až dojel,“ uvedl autor památníku sochař Jean-Marie Fondacaro. V Nice se narodil, strávil ve městě prakticky celý život. Když byl vypsán konkurs na památník obětem teroristického útoku, cítil povinnost se ho zúčastnit.

Pracoval na něm ve svém ateliéru v kopcích nad městem. Asociacím obětí útoku se jeho návrh zdál nejlepší. Shodly se na tom naprosto jednomyslně. „Nechali jsme hlasovat všechny členy asociace. Vyjádřily se všechny rodiny obětí,“ uvedl člen asociace Promenade des Anges Alain Dariste.

Události: Francie vzpomínala na oběti atentátu v Nice (zdroj: ČT24)

Nejvíce jim imponovala lehkost a elegance pomníku. A také to, že je výrazně spojen s prostředím a symbolizuje naději. „Nechtěl jsem, aby to byl památník mrtvých. Spíše aby se díval do budoucnosti a viděl ji pozitivně,“ dodal Fondacaro.

V Nice si státní svátek připomněli už ve středu. Na přání rodin obětí atentátu se už několik let slaví dobytí Bastily na Promenádě Angličanů den dopředu, připomněl zpravodaj Šmíd.