Pouto mezi Američany a Izraelci jde do morku kostí, řekl Biden po příletu do Jeruzaléma

Horizont ČT24: Joe Biden zahájil návštěvu Izraele (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden dorazil do Izraele. Svou první cestu na Blízký východ v pozici hlavy státu zahájil návštěvou muzea Jad Vašem a prohlídkou izraelského systému protivzdušné obrany Iron Dome. Politická jednání jej čekají ve čtvrtek. Zemi už ale ujistil o neutuchající podpoře Spojených států.

Během své téměř padesátileté politické kariéry se Joe Biden sešel s každým izraelským premiérem. Poprvé jednal s Goldou Meirovou, která byla jedinou ženou, jež stanula v čele izraelské vlády. Americký prezident je o šest let starší než samotný Izrael, který byl založen v roce 1948.

Do země přicestoval už podesáté. Hned po příletu prohlásil, že podporuje existenci dvou států – židovského a vedle něj i toho palestinského. „Podle mě to je nejlepší způsob, jak zajistit rovnou míru svobody, prosperity a demokracie pro Izraelce i Palestince,“ uvedl a poznamenal, že pouto mezi Izraelci a Američany jde do morku kostí.

Experti ovšem neočekávají, že by měl Biden výrazně napomoci vyřešení konfliktu. Prezident bude jednat i s palestinskou stranou a navštíví Západní břeh. Tamní aktivisté předem vyvěsili plakáty namířené proti americké politice. „Americká administrativa je zodpovědná za podporu izraelského režimu apartheidu,“ tvrdí Kareem Jubran z lidskoprávní organizace B'tselem.

Také podle ředitelky Herzlova centra izraelských studií při FSV UK Ireny Kalhousové Palestinci od Bidenovy návštěvy nic nečekají: „Pro ně je návštěva amerického prezidenta špatnou zprávou. Ukazuje se, že izraelsko-palestinský konflikt hraje čím dál menší roli,“ řekla s odkazem na nedávnou normalizaci vztahů Izraele s arabskými zeměmi. „(Palestinský vůdce) Mahmúd Abbás a Joe Biden nebudou mít ani společné prohlášení v Betlémě, protože se na něm Palestinci s Američany prostě nedokázali shodnout,“ dodala.

Biden v památníku Jad Vašem
Zdroj: Evelyn Hockstein/Reuters

Podle Bílého domu nebyly americko-izraelské vztahy nikdy těsnější. Za svou dlouhou politickou kariéru je Biden sledoval zblízka. Izrael navštívil například i jako viceprezident Baracka Obamy. „Řekl jste, že nemusíte být Židem, abyste byl sionista. Měl jste pravdu, ve vašem případě platí, že jste velký sionista a jeden z nejlepších přátel Izraele,“ řekl americkému prezidentovi předseda izraelské vlády Jair Lapid.

Joe Biden se přitom v minulosti dostal do sporu s nejdéle sloužícím izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem kvůli rozšíření zástavby ve Východním Jeruzalémě, který si nárokují Palestinci.

Přes občasnou kritiku ale pojí Bidena s Izraelem přátelské vztahy. Jeho vláda nerevidovala proizraelské kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa jako uznání izraelské anexe Golanských výšin nebo přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.