Chaos na letištích pokračuje. Chybějí stovky tisíc pracovníků, mnoho spojů má problémy

Události ČT: Chaos na letištích pokračuje (zdroj: ČT24)

Konec proticovidových opatření a začátek prázdnin těžce zkouší evropské letecké dopravce. Chybějí stovky tisíc pracovníků palubního i pozemního personálu a na mnoha letištích až dvě třetiny letů nabírají zpoždění nebo vůbec neodstartují. Jen Lufthansa ve středu oznámila zrušení dalších dvou tisíc letních spojů. Hlavní turistická sezona přitom teprve začíná.

První prázdniny bez proticovidových omezení dopadly na evropská letiště plnou silou. Chaos a nejistota panuje třeba na letišti v Lisabonu, desítky metrů dlouhé fronty na odbavení se stojí v Hamburku, přímo v halách amsterdamského letiště Schiphol jsou uloženy tisíce zavazadel. 

„Žádná země nepředpokládala, že se zájem o leteckou dopravu opět zvýší tak rychle. A mnoho bývalých zaměstnanců si během pandemické krize už našlo jinou práci,“ konstatuje Didier Bréchemier, vedoucí pro dopravu a turismus z konzultační skupiny Roland Berger. 

Ve frontě na pařížském letišti Charlese de Gaulla stojí lidé, kteří chtějí nahlásit ztracená zavazadla. Od začátku měsíce jich cestující pohřešují přes třináct tisíc. A nepomůže ani to, když mají v kufru GPS. „Vidíte, že je na terminálu 2E. Prosila jsem, jestli si pro kufr nemohu s někým zajít, ale ani to mi nedovolili,“ stěžuje si jedna z turistek.

K chaosu přispívají stávky

Na řadě míst situaci navíc komplikují stávky. Od úterý nepracuje personál společnosti Ryanair na deseti španělských letištích, zrušeno kvůli tomu muselo být nejméně třináct letů. Piloti dánských SAS dokonce odmítli vyzvednout cestující, kteří kvůli stávce uvázli v zahraničí.

„Až teď přiletí poslední lidé, z dvou tisíc sedmi set klientů jich budeme mít stále patnáct set, kteří se nedostali ze zahraničí domů,“ přibližuje Glenn Bisgaard, ředitel dánské cestovní kanceláře Apollo Rejser.

Situace na evropských letištích se v dohledné době příliš nezlepší. Počítá s tím i londýnské Heathrow, které už proto vyzvalo aerolinky, ať zastaví prodej dalších letenek na léto. Oznámilo také, že omezí počet odbavení na sto tisíc denně.