Číňany protestující proti zmrazení úspor v několika bankách tvrdě rozehnala policie

Události: Čínská policie tvrdě rozehnala protest drobných střadatelů (zdroj: ČT24)

Finanční regulátoři ve středočínských provinciích Chu-nan a An-chuej slíbili, že vrátí část vkladů klientům tamních bank. Reagovali tak na protesty, které v neděli přerostly v násilí a jejichž motivem jsou zmrazená konta. Lidé si je založili, protože banky nabídly vyšší úroky. Informuje o tom americká CNN. Vklady budou vyplaceny těm, kdo na kontech měli částky do 50 tisíc jüanů (asi 182 tisíc korun). Mnozí ale měli v bance mnohem více peněz.

Několik menších bank zmrazilo lidem konta, podle agentury Reuters jde o vklady v celkové hodnotě nejméně 1,5 miliardy dolarů (skoro 37 miliard korun), což ohrozilo živobytí stovek tisíc lidí. Ve městě Čchang-ša, které je střediskem provincie Chu-nan, lidé proti tomu protestovali marně dva měsíce. V neděli přišlo k tamní bance na tisíc klientů z různých částí Číny a uspořádali tam dosud největší protestní akci. Dostavili se s dětmi i staršími členy domácností a volali hesla jako „Vraťte mi mé úspory“.

Na místo se dostavily stovky policistů v uniformách i v civilu a dav obklopily. Lidé na ně pokřikovali, že jsou gangsteři. Po mnohahodinovém vyčkávání příslušníci bezpečnostních složek nečekaně vtrhli do davu shromážděném na schodech banky a začali přítomné rozhánět.

Místo peněz brutální zásah policie

Lidé na ně házeli lahve a další předměty. Jeden ze svědků řekl, že ho osm policistů kopalo na zemi a pak odvleklo. Většina přítomných byla zaskočena náhlým zásahem. „Nečekal jsem tak násilnou reakci, nekomunikovali s námi, nevarovali nás, brutálně nás rozehnali,“ řekl další demonstrant.

Agentura AP uvedla, že se problém týká několika menších bank, které původně nabídly střadatelům výhodné úroky. Lidé ale později zjistili, že se nemohou k vkladům dostat, protože šéf banky, pod níž menší bankovní ústavy patřily, je stíhán za finanční kriminalitu.

Klienti organizují protestní akce od dubna. Centrální banka garantuje vklady do půl milionu jüanů (asi 1,8 milionu korun), ale ani to by nepokrylo ztráty některých lidí ze dvou čínských provincií.

Žena, která nechtěla říct celé své jméno, měla s matkou v několika bankách 800 tisíc jüanů. K ohlášení, že část vkladů bude vyplacena, řekla, že padesát tisíc jüanů není to, co banky dluží. „Je to spíš poplatek za to, aby udrželi sociální klid,“ má jasno žena, která byla s manželem na nedělním protestu a oba tam utržili několik ran. Agentura AP zjistila, že při akci bylo několik lidí zraněno a část jich skončila v nemocnicích.

Nevyžádaná návštěva u protestující

Nedělního protestu se účastnila i dvaatřicetiletá žena, která agentuře Reuters prozradila pouze svoje příjmení – Kengová. Popsala, že v úterý ráno ji probudily hlasité rány na dveře jejího bytu. Za nimi stáli cizí muži, kteří jí tvrdili, že je v bytě závada vodovodu.

Žena jim pohrozila, že pokud půjdou dovnitř, skočí z okna. Pak se na tři hodiny ukryla v pokoji, zatímco dva muži v černém, které neznala, hlídkovali před domem. Nakonec se jim Kengová vyhnula tak, že dům opustila po zadním schodišti.

I další zákazníci bank, kteří se nemohou dostat ke svým penězům a na problém veřejně upozorňují, popisují, že v poslední době čelí zastrašování ze strany policie či tamních představitelů komunistické strany. Úřady na ně tlačí, aby neprotestovali a vyhrožují jim i ztrátou zaměstnání. 

Někteří z klientů, jichž se spor týká, si konta založili přes internet prostřednictvím finančních platforem, které slibují vyšší úroky. V případě pětiletého fixovaného vkladu šlo o čtyři procenta. Když dotyční zjistili, že jim banky odmítají peníze vyplatit, obrátili se na místního regulátora i na centrální banku. Až když neuspěli, začali protestovat.