Švédsko vyšetřuje vraždu ženy na politickém festivalu jako terorismus

Švédská prokuratura oznámila, že vraždu ženy na politickém festivalu z minulého týdne bude vyšetřovat jako terorismus. V souvislosti s případem byl již dříve zatčen muž, který se k činu přiznal a který má vazby na neonacistickou scénu. Informovala o tom švédská veřejnoprávní stanice SVT.

Dvaatřicetiletý muž byl zatčen krátce poté, co žena utrpěla smrtelná zranění nožem během festivalu na ostrově Gotland, kde se tradičně odehrávají setkání politiků s občany. Nyní je muž ve vazbě a vyšetřování vede švédská tajná policie Säpo.

Žalobci podle agentury Reuters uvedli, že muž je podezřelý z „trestného činu terorismu prostřednictvím vraždy“. Sdělili také, že neevidují žádného jiného podezřelého.

Podle SVT má podezřelý vazby na neonacistickou stranu Nordické hnutí odporu (NMR), které je aktivní i v dalších severských zemích a některými pozorovateli je označováno za teroristickou organizaci.

Minulý týden prokuratura uvedla, že pachatel zřejmě jednal sám a že si svou oběť vybral cíleně.

Festival Almedalsveckan je každoroční akcí, na kterou přicházejí tisíce lidí. Politici zde mají projevy a setkávají se s voliči i s turisty. Koná se po dobu jednoho týdne ve městě Visby na baltském ostrově Gotland. Letošní ročník o dva měsíce předcházel parlamentním volbám.