Volby do horní komory japonského parlamentu vyhrála podle očekávání vládní strana

Doplňovací volby do horní komory japonského parlamentu vyhrála podle projekcí vládnoucí Liberálnědemokratická strana (LDP). Nynější šéf LDP a premiér Fumio Kišida po zveřejnění projekcí mimo jiné hovořil o potřebě revitalizovat japonskou ekonomiku. Volby se konaly ve stínu události  tragické pro celé Japonsko. V čele strany stál v minulosti bývalý premiér Šinzó Abe, který v pátek přišel o život při atentátu.

Japonci volili do Sněmovny poradců, která je horní komorou parlamentu s menšími právy, než má dolní komora. Přesněji šlo o obsazení 125 z 248 křesel. Vítězství LDP se očekávalo.

Sněmovna poradců schvaluje zákony, ale dolní sněmovna ji může přehlasovat. Členové jsou voleni na šest let a zhruba polovina se obnovuje při volbách konaných v tříletých intervalech. Volby do horní komory parlamentu se v Japonsku považují za referendum o podpoře současné vládě.

Výsledek pomůže LDP k revizi ústavy

Podle projekce stanice NHK by mohla vládnoucí LDP se spojeneckou stranou Kómeitó získat 69 až 83 ze 125 volených křesel. Předvolební odhady hovořily o zisku 59 až 69 křesel. Konečné výsledky by měly být známy v pondělí.

Dobrý výsledek pro LDP umožní Kišidovi realizovat jeho plán zvýšení rozpočtu pro armádu a revizi ústavy, což se Abemu za jeho působení ve vládě nepodařilo. Podle projekcí si strany podporující ústavní změnu v horní komoře udrží dvoutřetinovou většinu.

Kišida po zveřejnění projekcí řekl, že je potřeba revitalizovat japonskou ekonomiku. Přislíbil, že se jeho strana zaměří na růst cen a bude usilovat o zvýšení mezd. Poznamenal, že chce podnikat cílené kroky ke zmírnění dopadů rostoucích cen energií a potravin, ale doplnil, že snížení spotřební daně nepřipadá v úvahu.

Chvíle ticha za Abeho

Kišida označil za významné, že se podařilo uspořádat volby v době, kdy zemí otřásl atentát na expremiéra Šinzóa Abeho. Zastřelil ho veterán námořnictva při pátečním předvolebním shromáždění na západě Japonska, kam Abe přijel podpořit místního kandidáta LDP. Strana při čekání na první projekce držela za Abeho chvíli ticha ve své centrále v Tokiu.