Italští záchranáři našli tělo posledního pohřešovaného po sesuvu ledovce, obětí je 11

V Itálii objevili tělo poslední osoby pohřešované po nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada. Nalezeno tak bylo všech jedenáct obětí tragédie. Podle místních úřadů je tento počet konečný, napsala italská agentura ANSA. Mezi mrtvými jsou dva Češi.

Pozůstatky poslední nalezené osoby je nyní potřeba identifikovat. „Nemáme důvod se domnívat, že jsou ještě další mrtví. Potvrzený počet obětí je jedenáct,“ konstatoval na tiskové konferenci v Canazei forenzní expert italské policie Giampietro Lago.

Právě sobota byla v Canazei dnem smutku za oběti neštěstí. V 18:00 místního času ohlásila horská siréna začátek pietní akce a všechny obchody a podniky ve městě na deset minut zavřely a spustily rolety. V místním kostele pak odsloužil za oběti neštěstí zádušní mši tridentský arcibiskup Lauro Tisi. První dvě řady lavic byly obsazeny příbuznými obětí.

Předseda krajské rady Benátska Luca Zaia novinářům před mší řekl, že v nemocnici v regionu zůstává ještě sedm lidí. Jedna osoba byla v sobotu propuštěna a v neděli má odjet domů jedna Němka. Jedna osoba stále zůstává ve vážném stavu.

Na vrcholu Marmolady byl den před neštěstím naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. I ostatní části Itálie zasáhla v posledních dnech předčasná letní vlna veder. Dříve stabilní ledovce se přitom kvůli klimatickým změnám staly nepředvídatelnými, varují vědci.