Odsuďte ruskou agresi, vyzval Blinken šéfa čínské diplomacie při pětihodinové schůzce

Poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu se sešli americký a čínský ministr zahraničí. Schůzka na indonéském ostrově Bali má uvolnit napětí mezi oběma zeměmi. Antony Blinken a Wang I se setkali po skončení zasedání skupiny největších světových ekonomik G20. Americký ministr požádal svůj protějšek, aby Peking ruskou agresi odsoudil.

Rozhovor trval asi pět hodin a Blinken ho hodnotil jako užitečný a konstruktivní. „Přes složitost našich vztahů mohu s určitou mírou důvěry říci, že delegace diskusi považují za užitečnou, upřímnou a konstruktivní,“ prohlásil americký ministr. Dodal, že při debatě vyjádřil „hluboké znepokojení“ kvůli Tchaj-wanu.

Čína považuje ostrovní stát za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení a těší se americké podpoře.

Jednalo se také o ruské invazi na Ukrajinu, kterou Čína neodsoudila. Blinken prohlásil, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že je Rusko připraveno zahájit smysluplné diplomatické jednání.

Blinken: Neutralita je těžká, když jde o agresi

„Teď se musíme všichni zvednout, tak jak to udělaly jedna po druhé členské země skupiny G20, a odsoudit tuto agresi. Kromě jiného musíme požadovat, aby Rusko umožnilo přístup k potravinám zablokovaným na Ukrajině,“ řekl Blinken a dodal, že zatím nezaznamenal žádnou známku ochoty ke spolupráci z ruské strany. „Pokud se ruské agresi nepostavíme, pak bude na světě rozhodovat síla, a to není v zájmu nikoho,“ řekl šéf americké diplomacie.

„Teď z Pekingu slyšíme, že je neutrální. Začal bych tím, že je těžké být neutrální, když se jedná o agresi,“ podotkl Blinken.

Rusko podle něj odešlo z jednání G20 izolované a většina účastníků se vyjádřila proti válce na Ukrajině. „Byla tam velká shoda a Rusko zůstalo osamocené,“ řekl Blinken. Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov z jednání několikrát odešel a schůzka skončila kvůli sporům mezi Ruskem a západními státy bez dohody.

Výhodnost pro obě strany, zdůrazňuje Peking

Podle prohlášení čínského ministerstva zahraničí se při čínsko-americkém setkání podařilo dospět k dohodě, jež umožní uvolnit napjaté vztahy. „Obě strany na principu vzájemnosti a oboustranných výhod dospěly k dohodě, díky níž pracovní americko-čínská skupina bude moci dosáhnout dalších výsledků,“ uvádí se v prohlášení Pekingu.

Wang podle agentury Kjódó řekl, že je třeba zachovat „normální výměnu“ a spolupracovat tak, aby se vztahy posouvaly správným směrem. „Mírová spolupráce založená na principu výhodnosti pro obě strany“ podle něj odpovídá zájmům obou národů. 

Ministři zahraničí měli jednat o dalších sporných bodech, například čínských ambicích v Jihočínském moři, rozpínání vlivu v Pacifiku, lidských právech i clech. „Čína a Spojené státy jsou dvě významné země, je důležité zachovat normální vztahy,“ konstatoval ještě před schůzkou Wang.

Setkání Bidena a Si Ťin-pchinga

Spojené státy a Čína se stávají v mnoha oblastech rivaly. Sobotní diskuse podle agentury Kjódó pravděpodobně položí základy pro možné setkání amerického prezidenta Joea Bidena s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan koncem června prohlásil, že je lze očekávat „v průběhu několika příštích týdnů“.

K setkání obou lídrů by mohlo podle vysoce postaveného amerického diplomata Daniela Russela, který sloužil v administrativě Baracka Obamy, dojít v listopadu při summitu G20.

Naposledy jednal Biden se Si Ťin-pchingem v březnu prostřednictvím videohovoru poté, co 24. února začala ruská invaze na Ukrajinu. Biden tehdy Si Ťin-pchinga varoval před následky, kterým bude Peking čelit, pokud ruskou vojenskou invazi na Ukrajině podpoří.