Zrušení plošného práva na interrupci v USA vyvolává chaos. Kliniky nevědí, jestli mohou pečovat o pacientky

Události: Zrušení práva na interrupci způsobilo chaos v americkém zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden podepsal nařízení, kterým pověřil složky své vlády, aby se snažily více podporovat přístup k potratům a antikoncepci. Samotný verdikt nejvyššího soudu, jenž anuloval federální právo na přerušení těhotenství, ale zvrátit nemůže. Protipotratové zákony jsou teď v gesci jednotlivých států. Kritici tvrdí, že zdravotnická péče se ocitla v chaosu.

Areál jediné kliniky, která ve státu Mississippi provádí potraty, se v poslední den provozu stal bojištěm odpůrců i zastánců interrupcí. Došlo v něm k potyčkám i ostrým hádkám, zasáhnout musela policie. 

Klinika se ještě před uzavřením snažila přijmout co nejvíc pacientek. Do ordinace musely často v doprovodu ochranky, staly se terčem urážek i přesvědčování. „Hodně demonstrantů se ty, kteří sem přijíždějí, snaží špatně navádět a posílat pryč od kliniky, zmást je,“ popsala spolupracovnice potratové kliniky Liz Eganová. 

Střet zastánců a odpůrců práva na potrat před klinikou v Mississippi
Zdroj: Reuters/Liliana Salgado

Otázka interrupcí už ale není jen předmětem hádek dvou táborů, ale i právních bitev. Každý stát teď o nastavení potratové politiky rozhoduje sám. Třeba v Texasu znovu zavedli sto let staré protipotratové zákony. Jinde ale jejich platnost blokují soudci, například v Lousianě je zase přímo napadají žaloby lékařů.

„Poskytovatelé zdravotní péče na reprodukčních klinikách ze dne na den nevědí, zda-li mohou léčit lidi, starat se o pacienty, nebo jestli mají zavřít. A jestli musí zavřít navždy. Je to absolutní chaos,“ uvedla prezidentka Národního institutu reprodukčního zdraví Andrea Millerová.

Za přerušením těhotenství budou muset některé Američanky cestovat

Už teď jsou potraty ilegální v desítce států. Florida zakázala umělé přerušení těhotenství po patnáctém týdnu i v případě znásilnění nebo incestu. Arizona nedovoluje potrat ani v případě poškození plodu. Obyvatelky těchto států, které se rozhodnou pro interrupci, tak musí cestovat tam, kde jsou povolené. Naposledy je podpořila třeba Severní Karolína.

„Vaše poštovní směrovací číslo by nemělo určit vaše práva. Kvůli nehoráznému rozhodnutí nejvyššího soudu je to ale realita,“ řekl guvernér Severní Karolíny Roy Cooper.

Deník The New York Times již dříve uvedl, že narostla poptávka po pilulkách vyvolávajících potraty. Nezisková organizace Just the Pill, která tuto péči v několika státech zprostředkovává, uvedla, že v prvních hodinách po rozhodnutí nejvyššího soudu obdržela asi čtyřikrát tolik žádostí o schůzky než běžně dostává za jeden den.

Za ženy se postavily některé americké společnosti. Firmy Nike, Tesla nebo Microsoft už prohlásily, že svým zaměstnankyním proplatí cestu do států, kde jsou potraty legální.

Podle odhadů potraty zřejmě zakáže až polovina amerických států.