Lavrov předčasně opustil schůzku G20, čelil „zběsilé kritice“ kvůli ruské válce

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov předčasně opustil schůzku skupiny velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali, kde čelil kritice kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Byla to jeho první účast na mezinárodním fóru od zahájení války. Ministryně zahraničí hostitelské země Retno Marsudiová v Lavrovově přítomnosti vyzvala k rychlému ukončení konfliktu. Lavrov odešel ze zasedání, když jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková také kritizovala Moskvu kvůli válce na Ukrajině.

Dvoudenní jednání o nedostatku potravin a energie a o nárůstu cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu skončilo nakonec bez dohody. Rokování poznamenala atmosféra ostrých sporů mezi Moskvou a západními zeměmi, napsala agentura Kjódó.

Shromáždění dominovala válka na Ukrajině a její dopady na globální ekonomiku. „Je naší zodpovědností ukončit válku co nejdříve a urovnat naše rozpory za vyjednávacím stolem, a ne na bojišti,“ řekla Marsudiová na úvod schůzky na indonéském ostrově Bali a v Lavrovově přítomnosti vyzvala k rychlému ukončení ruské agrese. Varovala, že důsledky války, včetně rostoucích cen energií a potravin, nejvíce zasáhnou chudé země.

Ruský ministr se podle agentury DPA nezúčastnil oficiální hostiny ani odpoledního jednání, podle diplomatických zdrojů agentury AFP se ale účastnil ranního zasedání. Když ale k šéfům diplomacie skrze video promluvil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, přítomen nebyl.

Agentura AP poznamenala, že to bylo poprvé od začátku ruské invaze, kdy se v jedné místnosti setkal Lavrov s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a mnoha dalšími velkými hráči světové politiky. Podle agentury AFP Blinken mluvil na ranním zasedání přímo ke svému ruskému protějšku.

„Kdy zastavíš válku?“

„Ukrajina není vaše země. Jejich obilí není vaše obilí. Proč blokujete přístavy? Měli byste umožnit vývoz obilí,“ řekl Blinken Lavrovovi, se kterým se podle nejmenovaného diplomatického zdroje odmítl setkat na okraj schůze.

Lavrov vedl v Indonésii několik jednání. Čínského ministra zahraničí Wanga I informoval o pokračování „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. To je oficiální termín Kremlu pro současný konflikt, který na rozkaz prezidenta Vladimira Putina začal 24. února vpádem ruských vojsk na ukrajinské území. Oba ministři odsoudili protiruské sankce. Lavrov se setkal i se svými protějšky z Turecka, Argentiny, Brazílie, Indie nebo Jižní Koreje. 

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v pátek podle agentury TASS oznámil, že s Lavrovem jednal o mechanismu vývozu obilí z ukrajinských přístavů. 

Když si Lavrov potřásal rukou s hostitelkou, zněly výkřiky: „Kdy zastavíš válku?“ a „Proč neukončíš válku?“, vylíčila agentura Reuters. Tradiční skupinová fotografie ministrů se tentokráte nepořizovala a na protest proti ruské invazi ministři ze skupiny G7 bojkotovali čtvrteční recepci, poznamenala japonská agentura Kjódó. Evropská unie uvedla, že nechce dopustit, aby se G20 stala platformou ruské propagandy.

Lavrov si stěžuje na zběsilou kritiku

Lavrov podle agentury TASS „nedodržení protokolu“ ze strany představitelů Západu označil za rusofobii, takové chování ale bylo podle něj očekávatelné. Zopakoval také předchozí pozici Kremlu, že Západ nedovolí Ukrajině vyjednávat o míru, ale přeje si Rusko porazit na bojišti.

„Agresoři, vetřelci, okupanti – slyšeli jsme toho dnes dost,“ řekl Lavrov. Diskuse Západu „se téměř okamžitě, hned jak se dostali ke slovu, stočila ke zběsilé kritice Ruské federace v souvislosti se situací na Ukrajině,“ dodal.

Server al-Džazíra poté uvedl, že Sergej Lavrov odešel ze zasedání, když jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková kritizovala Moskvu kvůli válce na Ukrajině. 

Ruská invaze vrhla mrak na indonéské předsednictví v G20, ale hostitelka se snažila svými slovy „vytvořit atmosféru, která je pohodlná pro všechny“. Vůbec poprvé od ruského vpádu na Ukrajinu z 24. února se všichni hlavní hráči sešli v jedné místnosti.

Skupina G20 sdružuje země, které představují dvě třetiny světové populace a 80 procent světového hospodářství.