Původ střely, která zabila novinářku al-Džazíry, není možné určit, tvrdí forenzní experti

Původ projektilu, který v květnu zabil reportérku televize al-Džazíra Širín abú Aklahovou, není možné jednoznačně určit, protože střela byla příliš poškozená. K tomuto závěru dospěli nezávislí odborníci, kteří na americkém velvyslanectví v Izraeli provedli důkladnou forenzní analýzu projektilu. Informovalo o tom v pondělí americké ministerstvo vnitra, které citovala agentura Reuters.

Americký bezpečnostní koordinátor, který shrnul vyšetřování incidentu ze strany Izraele i palestinské samosprávy, došel také k závěru, že za smrt novinářky byla pravděpodobně zodpovědná střelba z izraelských pozic. Neshledal ale žádný důvod věřit, že byla střelba úmyslná.

Vásil abú Júsuf z Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ihned po zveřejnění výsledků zkoumání projektilu kritizoval vládu Spojených států, že otálí se zveřejněním pravdy o střelbě na Širín abú Aklahovou.

„Pravda je jasná, ale americká vláda oddaluje její zveřejnění,“ řekl abú Júsuf agentuře Reuters. „Říkáme, že Izrael zabil Širín abú Aklahovou a musí být pohnán k zodpovědnosti za zločin, který spáchal.“

Označena nápisem Press, přesto zabita

Jednapadesátiletá palestinsko-americká novinářka byla zastřelena 11. května, když pracovala na reportáži o razii izraelské armády v Džanínu na Západním břehu Jordánu. Při razii vypukla přestřelka mezi izraelskými vojáky a ozbrojenými Palestinci. Abú Aklahová, která měla vestu s jasně čitelným nápisem Press (tisk) a helmu, byla zasažena do hlavy.

Palestinci odmítli projektil předat izraelským úřadům k balistické analýze. Uvedli, že jim nedůvěřují; zapůjčili jej ale k prozkoumání americké ambasádě, protože abú Aklahová měla i americké občanství.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) koncem června dospěl k závěru, že abú Aklahovou zabila střelba izraelských vojáků, nikoli palestinských ozbrojenců.