V Nizozemsku zatkli Poláka podezřelého z organizace loňské vraždy novináře de Vriese

Nizozemská policie v pondělí zatkla sedmadvacetiletého Poláka, kterého podezírá z organizace vraždy investigativního novináře Petera R. de Vriese. S odvoláním na prokuraturu o tom informoval list De Telegraaf. Novinář byl loni v červenci zastřelen na ulici. V červnu začal v Nizozemsku soud s dvojicí mužů obžalovaných z jeho vraždy.

„Byl zatčen sedmadvacetiletý Polák podezřelý z koordinace mužů, kteří vraždu provedli,“ sdělil agentuře Reuters mluvčí nizozemské prokuratury.

Zadrženým je Krystian M., píší nizozemská média. Muž je součástí dlouhodobého vyšetřování, ve kterém je podezřelý i vzdálený bratranec kdysi nejhledanějšího nizozemského zločince, letos v červnu k doživotí odsouzeného Ridouana Taghiho. Jako svědek proti Taghimu vystupoval Nabil Bakkali, jehož poradcem byl zavražděný de Vries. De Telegraaf píše, že v souvislosti s Bakkaliho svědectvím je novinář už třetí obětí – zavražděn byli i Bakkaliho bratr a právní zástupce.

Zemřel po devíti dnech v nemocnici

Čtyřiašedesátiletého de Vriese útočníci postřelili 6. července 2021 na ulici v centru Amsterdamu, když odešel z televizního studia a blížil se ke vchodu do podzemních garáží. Zemřel o devět dní později v nemocnici.

Peter R. de Vries byl v Nizozemsku celebritou, často se objevoval v televizi a byl považován za experta, který měl zdroje mezi zločinci i strážci zákona. V minulosti opakovaně čelil kvůli některým kauzám výhrůžkám. Útok na de Vriese tehdy kromě Nizozemců odsoudili také zástupci dalších zemí, institucí či organizací včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Žalobci z činu viní dvaadvacetiletého Nizozemce Delana G. a šestatřicetiletého Poláka Kamila E., které zatkla policie krátce po útoku. Zadrženi byli v automobilu na dálnici přibližně padesát kilometrů západně od Amsterdamu. Policie ve voze našla zbraně, včetně té, kterou byl pravděpodobně zavražděn de Vries. Prokuratura pro ně požaduje doživotí, verdikt se očekává 14. července.