Záplavy devastují australské Sydney, úřady vyzvaly k evakuaci přes 30 tisíc lidí

Více než 30 tisíc obyvatel Sydney a jeho okolí úřady v pondělí vyzvaly k evakuaci. Největší australské město nyní čelí čtvrté a pravděpodobně nejhorší vlně záplav za poslední rok a půl, informuje agentura AP.

Několikadenní přívalové deště přinesly tolik srážek, že na některých místech přetekly přehrady a vodní toky se vylily z břehů. V některých částech pětimilionového města tak byla vyhlášená nová povodňová pohotovost.

„Podle nejnovějších informací je velmi pravděpodobné, že záplavy budou horší než kterékoli ze tří předchozích povodní, které tyto oblasti postihly za posledních osmnáct měsíců,“ uvedl ministr pro krizové řízení Murray Watt.

Současné záplavy mohou podle Watta navíc postihnout i oblasti, které byly při předchozích povodních ušetřeny. Evakuační příkaz, který se zatím týká přibližně 32 tisíc lidí, se podle úřadů bude během týdne nejspíše rozšiřovat i na další oblasti.

Záchranné služby v neděli a v pondělí brzy ráno provedly řadu záchranných akcí a dostávaly stovky žádostí o pomoc.

Záplavy v Sydney budou stále častější

V některých oblastech mezi městy Newcastle, které leží asi 120 kilomterů severně od Sydney, a Wollongong, jež se nachází zhruba 50 kilometrů jižně od největšího australského města, spadl za předchozích 24 hodin více než metr srážek. Některá místa zaznamenala dokonce více než 1,5 metru, uvedla vedoucí australského meteorologického úřadu Jane Goldingová. Tyto úhrny se přitom blíží průměrným ročním srážkám, které registruje pobřeží spolkového státu Nového Jižního Walesu, jehož centrem je Sydney.

Opakované záplavy v regionu dopadají především na obyvatele území jihozápadně od Sydney, kteří žijí v blízkosti řeky.

„Když vidíme to, co se děje přímo v Sydney, není pochyb, že tyto události jsou stále častější. Vláda se musí přizpůsobit a zajistit, abychom včas reagovali na naše měnící se životní prostředí,“ uvedl premiér státu Nový Jižní Wales Dominic Perrottet.