Izrael se stává velkoproducentem léčebného konopí. Máme se co učit, říká Bartoš

Události: Izrael se stává globálním producentem léčebného konopí (zdroj: ČT24)

Izrael se stává globálním producentem léčebného konopí. Průmyslové firmy na jeho pěstování se obchodují na burze, ve správních radách zasedají podnikatelé a bývalí politici. Židovský stát očekává, že časem bude odvětví přinášet miliardy dolarů ročně. Během návštěvy v Izraeli se o zdejší zkušenosti zajímal i místopředseda české vlády Ivan Bartoš (Piráti).

Štáb ČT natáčel v největší pěstírně léčebného konopí v Izraeli. Dovnitř se smí jen v ochranném obleku a po dezinfekci. Produkt totiž musí mít stabilní vlastnosti.

„Regulujeme teplotu, cirkulaci vzduchu, sbíráme veškerá data. Provádíme velké množství laboratorních testů,“ objasnil vrchní pěstitel Gil Binovič.

Pracují tam zhruba půl na půl židovští a arabští zaměstnanci. „Jestli je někdo izraelský Žid nebo Arab, to tady nerozlišujeme. Všichni jsme lidé,“ řekla arabská zaměstnankyně Altúrí Braháová.

V Česku jen pro výjimky

Inspiraci tam hledal i ministr a místopředseda české vlády. „Máme se co učit, protože cannabis jako léčebný projekt je zpřístupněn desítkám tisíc obyvatelům Izraele na různé nemoci, vše certifikováno, kdežto v České republice je léčebné konopí pro stovky pacientů,“ zmínil Bartoš.

V Izraeli se v posledních letech stala tato rostlina regulérním byznysem. Hodnota tohoto odvětví se loni odhadovala na víc než čtvrt miliardy dolarů.

Prezidentem firmy v tomto případě je bývalý izraelský premiér Ehud Barak. Její akcie se obchodují na burze v Tel Avivu, Torontu i New Yorku. Barak dle mluvčího firmy změnil vnímání veřejnosti vůči léčebnému konopí.

Zelenina a cannabis pohromadě

Nové odvětví mění podobu také izraelského zemědělství. V jedné vesnici pouhé dva kilometry od hranic Gazy nyní kromě brambor a zeleniny přidali do svého portfolia právě cannabis.

„Cannabis je příkladem sofistikované zemědělské produkce, o kterou se zajímáme. Náš kibuc se už mnoho let specializuje na agronomický výzkum,“ uvedl obyvatel kibucu Nir Oz.

Finální produkt se prodává na místě, které je něčím mezi kavárnou a lékárnou. Denní menu nabízí asi třicet vzorků konopí. Podmínkou pro nákup je doporučení lékaře.