Česko převzalo v Bruselu symbolickou předsednickou štafetu EU při Zátopkově běhu

Události: Předsednictví s odkazem Emila Zátopka (zdroj: ČT24)

Symbolicky při atletickém závodě převzalo v sobotu v Bruselu Česko od Francie štafetu předsednictví Evropské unie. Čtyři stovky běžců vyrazily do závodu nesoucího jméno českého vytrvalce Emila Zátopka. Pětikilometrovou trať pro dvojice absolvovali na stadionu Tří lip, kde Zátopek v roce 1954 překonal světový rekord v běhu na deset kilometrů.

„Zatímco vy už jste v cíli, my máme za sebou sotva startovní výstřel,“ řekla česká velvyslankyně při EU Edita Hrdá svému francouzskému kolegovi, od něhož přebrala štafetový kolík. Hrdá ocenila výkon Francie, do jejíhož předsednictví se zásadně promítla válka na Ukrajině a související ekonomická krize. Francouzský diplomat Philippe Léglise-Costa popřál hodně štěstí českým kolegům, jejichž práci budou určovat rovněž tato hlavní témata.

Čeští organizátoři se v metropoli unijních institucí rozhodli pojmout začátek českého půlroku v čele EU ve znamení legendárního atleta i proto, že je jeho jméno v Belgii dobře známo. Akci spolupořádal místní atletický magazín nazvaný Zatopek. „Říkali jsme si, že jeho tolikrát skloňované vlastnosti jako vytrvalost a jistá nezlomnost budou určitě potřeba nejen pro celé předsednictví,“ objasnila ideu ředitelka Českého centra Brusel Jitka Pánek Jurková.

Běh odstartovala Jarmila Kratochvílová

Do běhu, který odstartovala další slavná postava české atletiky Jarmila Kratochvílová, vyrazili vedle trénovaných běžců také diplomaté z řady unijních zemí včetně Česka, Francie, Slovenska či Polska, ale i dvojice z dalších českých i zahraničních institucí či firem. „Bylo to těsně pod bednou, ale spokojenost,“ řekl ke svému výsledku s úsměvem druhý český velvyslanec při EU Jaroslav Zajíček, který absolvoval trať vedoucí stadionem i okolím ve dvojici s francouzským kolegou Fabricem Debreuilem.

Také další účastníci závodu mluvili v cíli hlavně o spokojenosti s tím, že závod v počasí na Brusel nezvykle slunném a horkém zvládli absolvovat. Na kratší čtyřsetmetrovou trať vyrazila před hlavním závodem zhruba stovka dětí.

Na atletickou akci večer naváže promítání filmu Zátopek v bruselském kině Bozar.