Demonstranti vtrhli do budovy libyjského parlamentu

Do budovy libyjského parlamentu v Tobrúku na východě země vtrhl dav demonstrantů, kteří protestují proti zhoršujícím se životním podmínkám a patové politické situaci, napsala agentura AFP s odkazem na libyjská média.

Několik televizních stanic informovalo, že nespokojenci vnikli do budovy a vyplenili ji. Na záběrech z místa jsou vidět plameny a dým, který stoupá ze zapálených pneumatik. Agentura Reuters s odkazem na svědky napsala, že se bezpečnostní složky, které měly za úkol parlament chránit, z objektu stáhly.

Znepřátelené politické tábory, které v Libyi soupeří o moc, nedospěly k dohodě ani po několika kolech jednání, jejichž cílem je otevřít cestu k novým celostátním volbám. OSN se již delší dobu snaží zprostředkovávat rozhovory mezi východolibyjským parlamentem a vládou sídlící v Tripolisu na opačném konci Libye, které by ukončily vleklý chaos v zemi.

Poslední volby zažila Libye v roce 2014, tři roky poté, co povstání podporované Západem ukončilo vládu i život dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího. V současné době neexistuje žádná dohoda o tom, jak pokračovat v politickém procesu a kdo by měl v zemi vládnout v období před volbami.