Izraelské nemocnice chrání před hackerskými útoky speciální centrum

Události: V Izraeli je speciální centrum pro kyberbezpečnost (zdroj: ČT24)

Kybernetické útoky na nemocnice v posledních letech stále častěji nezažívá jen Česko, ale také Izrael. Ten dokonce zřídil specializované centrum pro boj s hackery napadajícími zdravotnický systém. Dispečink v Jeruzalémě navštívil český vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Izrael má celonárodní dispečink boje proti hackerským útokům v Beerševě, kromě toho však zřídil v Jeruzalémě, jako jedna z mála zemí světa, i speciální centrálu pro obranu zdravotnických zařízení.

„Je svým způsobem unikátní. Třeba v Evropské unii podobná centra existují v současné době jen zhruba ve třech státech,“ počítá atašé českého úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost v Izraeli Robert Kahofer.

„Nemůžu sdílet přesná čísla, ale útoky pokračují neustále. Každý den čelí všechny nemocnice pokusům o napadení,“ tvrdí analytička kybernetické centrály Ajala Rosengartenová. Izrael podobně jako Česko už zažil natolik masivní počítačové útoky, že dokázaly vyřadit zdravotnická zařízení z činnosti. Loni v říjnu byla paralyzována třeba nemocnice ve městě Chadera.

„Na té odborné bázi Izrael a Česká republika mají co sdílet. A i my se máme co učit. Nicméně v Česku těch odborníků není mnoho, ale jsme také, co se týče lidských zdrojů a jejich znalostí, velmi ceněni ve světě,“ myslí si Ivan Bartoš, který dispečink v Jeruzalémě navštívil.

„V kybernetické ochraně jsme možná lepší, než si myslíme. Určitě jsme v té první třetině evropských zemí. Izrael to ví a v tomto smyslu s námi velmi úzce spolupracuje,“ uzavírá český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický.